Utječu li nasilne videoigre na agresivno ponašanje? Evo što pokazuju rezultati novog istraživanja

Istraživanjem koje je provedeno u Velikoj Britaniji ponovno nije pronađena povezanost između nasilnih videoigara te nasilnog i agresivnog ponašanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2019. / 11:20

Nasilne videoigre (Foto: AFP)

Prije godinu dana održan je sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i direktora gamerskih izdavačkih kuća, a jedna od najvažnijih tema bila je nasilje u videoigrama i njegov potencijalni utjecaj na masovna ubojstva u SAD-u. Pri tome je prikazan i videozapis u kojem su izdvojene neke nasilne scene iz brojnih poznatih igara poput Call of Dutyja, Dead by Daylighta, Sniper Elitea i drugih koji je Trump komentirao: "Ovo je nasilno, zar ne?"

Povezanost nasilnih videoigara te agresivnog i nasilnog ponašanja gamera koji provode sate i sate za svojim računalima i konzolama uživajući u virtualnom nasilju znanstvenici i stručnjaci istražuju godinama te do sada nije pronađena povezanost ovakvog tipa igara s nasiljem u stvarnom svijetu. Novo istraživanje nedavno je provedeno u Velikoj Britaniji među više od tisuću tinejdžera, a u istraživanju su sudjelovali i njihovi roditelji i skrbnici.

Igranje videoigara Američki učenici bolje uče zahvaljujući hrvatskim videoigrama

Tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u Royal Society Open Scienceu, ispitanici su morali odgovarati na pitanja poput: "U slučaju velike provokacije, mogao/mogla bih udariti drugu osobu", koja su im postavljana nakon igranja nasilnih videoigara. Kao i u slučaju drugih sličnih istraživanja, niti ovaj put nije se uspjela dokazati povezanost nasilnih videoigara s ponašanjem osoba koje igraju te igre.

Nema dokaza niti o postajanju "kritične točke" nakon koje nasilne videoigre počnu djelovati na gamere i njihovo agresivno ponašanje, tako da, čini se, uzroke nasilnog i agresivnog ponašanja, kao i masovnih ubojstava u američkim školama, ne treba tražiti u videoigrama.

Rape Day Rape Day: Šokantna igra namijenjena sociopatima stavlja vas u ulogu silovatelja

Naravno, to ne znači da bi zaista sav sadržaj trebao biti dostupan svima – npr. nedavno je Steam odbio objaviti "igru za sociopate" u kojoj se mogu silovati žene.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti