Američki učenici bolje uče zahvaljujući hrvatskim videoigrama

Učitelji su ti koji odabiru koje će se videoigre igrati na kojem satu.

Martina Čizmić | 12.03.2019. / 07:03

Igranje videoigara (Foto: Jessica Lewis/PEXELS)

O tome jesu li videoigre dobre ili loše za djecu još uvijek se vode rasprave. I dok neke studije ističu negativne strane poput poticanja djece na nasilje, distanciranja od obitelji i stvarnog života, druge ističu kako videoigre pozitivno utječu na razvoj koordinacije, kreativnog razmišljanja, bolju koncentraciju i slično.

Domaći studio za izradu videoigara Exordium Games, uz klasične videoigre za zabavu, kreira i obrazovne videoigre koje su svoju primjenu našle u osnovnim i srednjim školama u SAD-u.

Sretni smo što imamo priliku izrađivati obrazovne videoigre. Bavimo se kreativnim poslom, a kada imamo priliku vidjeti da naše igre pomažu učenicima u svladavanju gradiva, to nas čini posebno ponosnima, kaže Andrej Kovačević, direktor studija i dodaje kako su zahvalni što svojim radom mogu, osim zabave, učenicima pružiti alate s kojima će lakše i brže učiti.

Iako smo tržišno orijentirani, veseli nas kada možemo vidjeti da naš rad doprinosi upravo javnom interesu, pojašnjava Kovačević.

No to ne znači da su njihove obrazovne videoigre dostupne bilo kome. Učenicima i profesorima dostupne su preko posebne platforme na kojoj se nalaze brojni obrazovni materijali. Učitelji su ti koji odabiru koje će se videoigre igrati na kojem satu.

Zanimljivo je kako su videoigre tako koncipirane da mogu služiti kao uvod u određeno područje, kao upute ili kao procjena savladanog znanja. I učenici i učitelji imaju mogućnost ocjenjivati svaku videoigru, što služi utvrđivanju najboljih. Osim što se mjere ocjene, mjeri se i vrijeme koje su učenici provodili u igrama. Na taj se način jednostavno može utvrditi koje obrazovne videoigre na platformi imaju najbolje ocjene te su najpopularnije među učiteljima i učenicima.

Obrazovna videoigra studija Exordium Games (Foto: Exordium Games)

Pored sustava ocjenjivanja samih igara, učitelji na raspolaganju imaju i pregled aktivnosti svog razreda te na jednostavan način imaju brzi uvid u svakog učenika, koliko je materijala savladao i njihove rezultate ispunjavanja testova znanja.

Exordium Games dosad je izradio nekoliko desetaka obrazovnih videoigara različite tematike, a trenutačno pripremaju novi set igara koje su namijenjene korištenju u nastavi matematike za nekoliko razreda osnovne škole.

Među više od stotinu različitih proizvođača obrazovnih videoigara za američku platformu, našli smo se u društvu onih s najboljim ocjenama i najčešće igranim naslovima na platformi. Vjerujem da to svjedoči kvaliteti i trudu koji ulažemo u digitalne obrazovne sadržaje, kaže Kovačević.

Ujedno podsjeća na istraživanje koje je provelo Sveučilište Vanderbilt o digitalnim obrazovnim sadržajima, a u kojem su utvrđeni bolji rezultati na testovima, veći angažman i bolja koncentracija kod učenika.

Tko zna, možda jednom takve edukativne videoigre budu dostupne i učenicima u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti