Velika Britanija odobrila novi lijek za liječenje COVID-19, isti onaj koji je eksperimentalno primao i Donald Trump

Ronapreve je prvi put postao poznat javnosti kad je otkriveno da je bio jedan od eksperimentalnih lijekova koje je tijekom liječenja od COVID-19 primao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Martina Čizmić | 20.08.2021. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Velika Britanija odobrila je novu terapiju u liječenju COVID-19. Radi se o lijeku Ronapreveu koji koristi antitijela napravljena u laboratoriju za borbu protiv virusa.

Kako su pojasnili iz britanskog regulatora za lijekove, Ronapreve je pokazao dobre rezultate u sprječavanju infekcije i smanjivanju potrebe za hospitalizacijom oboljelih osoba. No, lijek je veoma skup i vjerojatno će biti rezerviran samo za osobe koje su u velikom riziku da razviju najozbiljnije oblike bolesti. Procjenjuje se kako bi jedna doza mogla stajati između jedne i dvije tisuće funti (između 8500 i 17 tisuća kuna). Očekuje se kako bi uskoro mogao biti dostupan u britanskom sustavu zdravstva.

Slika nije dostupna Europska komisija potpisala ugovor za kupovinu lijeka za COVID-19 koji još nije odobren

Slika nije dostupna Testovi na antitijela: Što vam mogu reći, a što ne

Slika nije dostupna Ispitivanja otkrila koktel antitijela koja bi se mogla koristiti kao preventivna zaštita od infekcije COVID-19

Iza lijeka stoje kompanije Regeneron i Roche koje su ga razvile nakon što su u laboratorijskim uvijetima testirale učinkovitost monoklonalnih antitijela (casirivimab i imdevimab, poznatih i kao REGN10933 i REGN10987). Dvije vrste antitijela koje su se pokazale najučinkovitijima potom su upotrebljene za razvij terapije koja se pokazala učinkovitima i protiv novih varijanti virusa.

Antitijela se tako zalijepe za vršne proteine, dio virusa koji je odgovoran za ulazak virusa u stanice. To sprječava virus da uđe u stanicu i krene s razmnožavanjem te daje imunološkom sustavu tijeka više vremena kako bi započelo borbu protiv virusa.

Penny Ward, profesorica farmaceutske medicine sa King's College u Londonu za BBC je istaknula kako je najvjerojatnije da će se ova terapija koristiti kod ljudi koji ne reagiraju dobro na cjepiva i koji su imunokompromitirani.

Inače, Ronapreve je prvi put postao poznat javnosti kad je otkriveno da je bio jedan od eksperimentalnih lijekova koje je tijekom liječenja od COVID-19 primao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti