Ispitivanja otkrila koktel antitijela koja bi se mogla koristiti kao preventivna zaštita od infekcije COVID-19

Ako se primjene dovoljno rano, laboratorijski lijekovi mogu smanjiti rizik od razvoja COVID-19 kod osoba koje nisu cijepljene.

Hina | 13.04.2021. / 14:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Rezultati kliničkog ispitivanja upućuju na to da se koktel monoklonalnih antitijela koji je razvila tvrtka Regeneron može koristiti kao preventiva i da pruža snažnu zaštitu u smanjenju rizika od simptomatskih infekcija COVID-19 kada se daje osobama koje žive u kućanstvu u kojemu postoji osoba zaražena koronavirusom.

Istraživanje je pokazalo da REGEN-COV, kombinacija kasirivimaba i imdevimaba štiti kontakte u istome kućanstvu nakon izlaganja SARS-CoV-2, a tvrtka je u ponedjeljak najavila da će zatražiti odobrenje američkog regulatornog tijela.

U prvome tjednu zaštita od simptomatske infekcije iznosila je 72 posto, a nakon toga čak 93 posto, rezultati su studije koje je objavila tvrtka.

U odvojenom istraživanju Regeneron je izvijestio da je primjena lijeka smanjila ukupan rizik od pogoršanja simptomatskog COVID-19 za 31 posto te za čak 76 posto trećeg dana njegove primjene.

Slika nije dostupna Kad antitijela zakažu, tu su "ubojite T-stanice": Znanstvenici otkrili ključnu komponentu imunosnog sustava koja štiti i od mutiranih koronavirusa

Slika nije dostupna Što je Eli Lilly? Smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto, potonji lijek je primio i Donald Trump

Lijek bi mogao postati druga linija obrane od bolesti za sve one koji nisu zaštićeni cijepljenjem, a spomenuti su rezultati nov dokaz da ovakvi laboratorijski proizvedeni lijekovi ne samo da sprečavaju najgori ishod bolesti kada se primijene dovoljno rano, nego i pridonose tomu da se pojedinac ne razboli.

Lijekovi poput Regenerona zdravstvenim bi radnicima mogli pružiti nov način zaštite kada su posrijedi visokorizične skupine necijepljenih osoba ili onih koje na cjepivo ne reagiraju dobro - primjerice, osoba koje su na terapiji lijekovima koji oslabljuju njihov imunosni sustav.

To bi moglo biti važno zbog sve opasnijih varijanti koronavirusa na koje neka aktualna cjepiva ne djeluju.

Uprava Regenerona je priopćila da će od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) zatražiti hitno odobrenje za preventivnu upotrebu lijeka za visokorizične skupine ljudi koji su oboljeli od covida, ali nisu hospitalizirani.

U Sjedinjenim Državama, ali i globalno, puno je osoba pogodnih za uzimanje ovog lijeka u preventivne svrhe, smatra dr. Myron Cohen, znanstvenik Sveučilišta Sjeverne Karoline koji radi na istraživanju monoklonalnih antitijela za Mrežu prevencije covida u sklopu inicijative koja se odvija pod nadzorom Nacionalnog instituta za zdravstvo.

Dr. Rajesh Gandhi, infektolog opće bolnice u Massachusettsu, koji nije sudjelovao u studiji smatra da su rezultati obećavajući za one koji se još nisu cijepili. No ističe da u studiju nisu bile uključene i osobe kod kojih bi trebalo procijeniti može li se lijek koristiti preventivno i u slučaju pacijenata s oslabljenim imunosnim sustavom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti