Koktel antitijela Eli Lilly smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto

Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly u srijedu je ponovo izvijestila o pozitivnim rezultatima liječenja COVID-a u kojemu se kombiniraju dva sintetska antitijela i koje smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto, pokazuju ispitivanja te kompanije.

Hina | 10.03.2021. / 22:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija je još krajem siječnja izvijestila da kombinacija dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto. Doze su bile 2,8 g za svako antitijelo.

Ovaj put je doza bamlanivimaba iznosila 700 mg, a etesevimaba 1,4 g. Kliničko ispitivanje je provedeno na 769 osoba starijih od 12 godina za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivne na COVID-19 i koje su imale čimbenike rizika zbog kojih su bile sklonije obolijevanju od teškog oblika COVID-a.

Njih je 511 primilo lijek, a 258 placebo. Među osobama koje su liječene kombinacijom antitijela, četiri su hospitalizirane i nijedna nije umrla. U skupini koja je primila placebo, 11 je hospitalizirano, a četiri su umrle od COVID-a.

Lijek je po žurnom postupku odobren u SAD-u početkom veljače (uz dozu 700 mg bamlanivimaba i 1,4 g etesevimaba) za osobe koje su rizične, bilo zbog dobi ili zbog drugih bolesti.

Prvi lijek istog proizvođača koji se bazirao isključivo na bamlanivimabu, odobren je u SAD-u još početkom studenog. Lijek je odobren i u Francuskoj.

Napokon, drugi koktel antitijela tvrtke Regeneron također je po žurnom postupku odobren u SAD-u za osobe oboljele od COVID-a koje bi mogle razviti težak oblik bolesti. On je pak sačinjen od antitijela poznatih kao imdevimab i casirivimab.

Potonji lijek je početkom listopada 2020. primio predsjednik Donald Trump. Ova sintetska antitijela koja se daju intravenozno, laboratorijska su inačica obrambenih stanica organizma.

Imunosni sustav proizvodi u organizmu protutijela kada naiđe na virus, kako bi ga se oslobodio. No povećanjem njihova broja kod osjetljivih osoba pomaže se njihovu imunosnom sustavu da pobijedi virus.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti