Kad antitijela zakažu, tu su "ubojite T-stanice": Znanstvenici otkrili ključnu komponentu imunosnog sustava koja štiti i od mutiranih koronavirusa

Dok antitijela s vremenom slabe i nisu učinkovita protiv mutiranih varijanti virusa, T-stanice pokazale su se puno učinkovitijima.

Hina | 31.03.2021. / 11:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ključna komponenta imunosnog sustava poznata kao T-stanica učinkovito se bori protiv najzaraznijih varijanta COVID-19 i povećanog rizika od reinfekcije, kaže se u studiji američkih znanstvenika.

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da bi određene varijante koronavirusa mogle bi snažnije od imunosne zaštite antitijela i cjepiva, piše Reuters u srijedu.

No antitijela - koja blokiraju koronavirus da se on veže na ljudske stanice - samo su jedan dio priče, kaže se u studiji koju su proveli znanstvenici s Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) i objavili u utorak.

Drugi dio priče čine limfociti T, a nazivaju se još "ubojite T-stanice" zato što one uklanjaju zaražene stanice i tako zajedno s anitijelima priječe najteže oblike bolesti.

Znanstvenici su analizirali krv 30 osoba koje su se oporavile od COVID-19 prije nego što su se pojavile nove zaraznije varijante.

Iz tih uzoraka identificirali su specifični oblik T-stanica (limfocit T CD8, što je tehničko ime) koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija France presse.

Zatim su proučavali hoće li T-stanice biti sposobne prepoznati tri glavne (zaraznije) varijante SARS-CoV-2, a to su B.1.1.7 (koja se pojavila u Velikoj Britaniji), zatim B.1.351 (identificirana u Južnoj Africi) i B.1.1.248 (varijanta iz Brazila).

Svaka od tih varijanata nosi mutaciju u području proteina S (spike), "šiljaka" na površini virusa pomoću kojih napada ljudske stanice, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke.

Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitijela, koje ih teže prepoznavaju.

U slučaju koronavirusa, antitijela se vežu na šiljak kako bi spriječili virus da inficira stanice, a limfociti T (T-stanice) zaduženi su za "ubijanje" već zaraženih stanica.

Znanstvenici su ustanovili da su odgovori T-stanica uglavnom očuvani i da one mogu prepoznati praktički sve mutacije u proučenim varijantama, a što nije slučaj s antitijelima.

Naši podaci, ali i rezultati drugih skupina, pokazuju da T-stanice u odgovoru na COVID-19 u pojedinaca zaraženih prvim varijantama koronavirusa mogu potpuno prepoznati glavne nove varijante iz UK-a, Južne Afrike i Brazila, rekao je Andrew Redd iz NIAID-a i Sveučilišne škole za medicinu Johns Hopkins koja je vodila studija.

Ova studija dopunjava prethodnu koja je također sugerirala da se zaštita T-stanica očuvala i pri drugim varijantama koronavirusa.

Znanstvenici s NIAID-a smatraju da su potrebne nove studije koje bi potvrdile njihova otkrića.

Njihov rad je je objavljen u Open Forum Infectious Diseases, ali ga još nisu recenzirali neovisni stručnjaci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti