VIDEO Je li ovo budućnost medicine? Zavirili u ljudsko tijelo bez anestezije i neugodnog zahvata

Jedna kapsula kojom bi se moglo zaviriti u unutrašnjost tijela bez anestezije ili neugodnih zahvata?

Martina Čizmić | 01.07.2024. / 10:46

Alex Luebke guta Pillbot (Foto: YouTube/TED/Screenshot)

Svi koji su ikad bili na nekom liječničkom pregledu poput gastroskopije, endoskopije ili kolonoskopije, znaju koliko takvi pregledi mogu biti neugodni i bolni. Čak i s opcijom anestezije, sama priprema za takav pregled može dodatno iscrpiti pacijenta.

No, što kad bi sve to otišlo u prošlost, a za pregled bi bilo dovoljno progutati tek jednu pilulu? Zvuči poput nečega iz znanstvenofantastičnih filmova, no zaista bi moglo predstavljati budućnost dijagnostike u medicini.

Slika nije dostupna Znanstvenici razvili minijaturne robote koji mogu ciljano dovesti lijekove u bilo koji dio tijela

Naime, startup Pillbot predstavio je visokotehnološku alternativu takvim invazivnim pregledima, koja ne zahtjeva anesteziju, komplikacije su svedene na minimum, a liječnici (i pacijenti) bi mogli u stvarnom vremenu promatratiti što se događa u njihovom probavnom traktu.

Gostujući na TED-u, suosnivač i inženjer u Pillbotu, Alex Luebke pokazao je najnoviji izum - malenu kapsulu opremeljenu kamerom koja bi liječnicima trebala pružiti uvid u unutrašnjost ljudskog tijela u stvarnom vremenu.

Ne bi li pokazao kako cijela stvar funkcionira, Luebke je jednu takvu kapsulu progutao uživo na pozornici. I dok je on mirno sjedio, drugi suosnivač Pillbota i liječnik Vivek Kumbhari daljinski je upravljao ovom pilulom i to, ni manje ni više, nego pomoću kontrolera za PlayStation 5.

Rezultat je nevjerojatan, jedinstven i fascinantan prikaz unutrašnjosti Luebkeova jednjaka i želuca. Kumbhari je dodao kako bi se taj pogled mogao nadograditi naočalama za proširenu ili virtualnu stvarnost, 3D vizualizacijom i ostalim tehnološkim metodama koje bi omogućile još bolji pogled. 

Antroboti u laboratoiju Znanstvenici stvorili sićušne biorobote, a onda otkrili njihove nevjerojatne sposobnosti

Tijekom proteklih 150 godina imali smo sjajne tehnologije koje nam omogućuju da promatramo tijelo izvana. Ali ono što predlažemo i što bih želio da danas istražimo je promatranje ljudskog tijela iznutra, istaknuo je Luebke tijekom prezentacije.

Ta mala kapsula, veličine kapsule multivitamina, koju je progutao u sebi sadrži kameru te tri mlazna potisnika koji pomažu da se kapsulom upravlja u različitim smjerovima.

Alex Luebke i Vivek Kumbhari (Foto: YouTube/TED/Screenshot)

Nakon što su obišli Luebkeov želudac, Kumbhari je istaknuo kako će Pillbot krenuti "prirodnim putem kroz tijelo i izvan njega" te "srećom po Alexa, neće ga morati vratiti natrag", dok je Luebke dodao kako nije osjetio ništa kad se Pillbot kretao kroz njegov želudac.

Iako je tijekom demonstracije Kumbhari upravljao Pillbotom, želja im je iskoristiti snagu umjetne inteligencije ne bi li Pillbotu dali autonomnu kontrolu i mogućnost stvaranja mape cijele unutrašnjosti želuca. Uvjereni su kako bi umjetna inteligencija mogla primijetiti promjene koje bi liječnicima možda mogle promaknuti ili koje još nisu dovoljno vidljive da bi ih liječnik klasičnim endoskopskim pregledom zamijetio.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti