VIDEO Koristite sušila za ruke u javnim WC-ima? Ovo bi vas moglo natjerati da promijenite tu praksu

Videoeksperiment jedne tiktokerice podigao je veliku prašinu jer otkriva da sušila za ruke u javnim WC-ima zapravo čine više štete nego koristi.

Branimir Vorša | 11.04.2023. / 09:47

Sušilica za ruke
Sušila za ruke (Foto: Getty Images)

Eksperiment jedne tiktokerice otkrio je neočekivano prljavu tajnu sušila za ruke. Ti uređaji, čini se, usisavaju i bakterije iz zraka te ih raspršuju po svježe opranim rukama.

Tiktokerica @the_lab_life1 uzela je uzorke zraka iz sušila za ruke u trgovačkom centru, kinu, na svojem radnom mjestu i jedan kontrolni uzorak suhog zraka. Svaki uzorak prikupila je u posebnoj posudici, a nakon što je inkubirala uzorke, otkrila je da sva tri sadrže gnjecave, mjehuraste organizme osim zdjelice s kontrolnim uzorkom.

Eksperiment je pokazao da sušila za ruke zapravo guraju bakterijske aerosole iz javnih WC-a na vaše ruke. U eksperimentu nije otkrivena vrsta bakterija koje su uhvaćene u posudicama, no prethodna istraživanja pokazuju da E. coli, hepatitis, fekalne bakterije, gripa, streptokok, Staphylococcus aureus otporan na meticilin (MRSA), salmonela, shigella i norovirus vrebaju u javnim WC-ima.

Higijenski proizvodi, ilustracija Pandemija popušta, trebamo li popustiti i s higijenskim mjerama? Evo što stručnjaci misle

Video postao viralan, korisnici užasnuti

Objavljeni video tjera na preispitivanje korištenja sušila za ruke, koji su obećavali da će biti higijenskiji od strojeva s potisnom mlaznicom ili papirnatih ručnika. Video je dobio više od dva milijuna lajkova i više od 12.000 komentara korisnika užasnutih otkrićima.

@the_lab_life1 Trigger warning around 50 seconds 😬 #fyp #science #lab ♬ Dog Days Are Over - Florence + The Machine

I to je razlog zašto izlazim iz svake kupaonice s mokrim rukama. Nećete me uhvatiti da koristim sušilo za ruke, jedan je od komentara korisnika.

Sama tiktokerica @the_lab_life1 objasnila je da se svi bakterijski aerosoli iz kupaonice zapravo guraju na naše ruke.

Zanimljivo je i to što je eksperiment pokazao da je uzorak uzet s radnog mjesta tiktokerice razvio najviše bakterija.

Što kažu dosadašnja znanstvena istraživanja?

Studija iz 2015. godine istraživala je mikrobe pronađene u javnim kupaonicama i pronašla genetske tragove više od 77.000 različitih vrsta bakterija i virusa u tim prostorima. Korištenjem snažnog sušila za ruke, te se bakterije podižu s površina i raspršuju po našim rukama.

Prethodno se vjerovalo da su stari modeli bili toliko moćni da su uhvatili klice, ali studija koju su proveli Sveučilište Connecticut i Sveučilište Quinnipiac 2018. godine pokazala je da čak i oni manje moćni "kupaju" ruke bakterijama i prljavštinom.

Zbog sposobnosti sušila za ruke da prenose spore znanstvenici tvrde da bi mogli potencijalno širiti Clostridium difficile, koji uzrokuje vodenasti proljev koji može dovesti do teške dehidracije.

Ovo sugerira još jedan način prijenosa C. difficile i onaj koji se ne može prekinuti ni pranjem ruku ni tradicionalnim metodama površinske dekontaminacije, stoji u studiji objavljenoj u časopisu AMS Journals.

Velik dio bakterija u zraku dolazi iz ispiranja WC-a, što stvara finu maglicu mikroba, uključujući i fekalne oblake. Ti fekalni oblaci mogu se raspršiti na području veličine čak šest kvadratnih metara, prema podacima Harvard Health Publishinga.

Imajući to na umu, stručnjaci pozivaju ljude da koriste papirnate ručnike za sušenje ruku.

Slika nije dostupna Kako održavati radno mjesto čistim, a sebe zdravim

Mlazna sušila uvjerljivo najgore

Studija koju je 2015. godine provelo Sveučilište Westminster otkrila je da mlazna sušila ruku uzrokuju najveće širenje mikroba u zraku iako su dizajnirana da budu higijenski prihvatljivija. Na neposrednoj udaljenosti od mlaznog sušila za ruke znanstvenici su pronašli 59,5 kolonija kvasca, u usporedbi s prosjekom od samo 2,2 kolonije za papirnate ručnike. Otkrili su 67 kolonija kvasca na 20 centimetara od sušila, u usporedbi sa samo 6,5 za papirnate ručnike.

Najveća raspršenost mikroba pronađena je na 60 do 90 centimetara od poda, što je točna visina lica male djece koja možda stoje blizu sušila.

Ova otkrića jasno pokazuju da ručnici za jednokratnu upotrebu šire najmanje mikroba od svih drugih metoda sušenja ruku. Kontaminacija u javnim WC-ima opravdana je zabrinutost za javno zdravlje. Razmjer do kojeg mlazna sušila raspršuju mikrobe u kupaonskom okruženju vjerojatno će imati implikacije na smjernice politike za upravitelje objekata koji rade u širokom rasponu okruženja, od sportskih terena i zračnih luka do škola i bolnica, rekao je dr. Keith Redway sa Sveučilišta Westminester i voditelj studije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti