VIDEO "To je moćan alat i tu je da ostane": Pogledajte viziju dominacije zračnog prostora pomoću umjetne inteligencije

Sveobuhvatna integracija umjetne inteligencije u bespilotne letjelice u punom je zamahu u SAD-u, a amričko ratno zrakoplovstvo poručuje - to se više neće promijeniti.

Branimir Vorša | 06.07.2023. / 12:19

F-22 u pratnji bespilotne letjelice
F-22 u pratnji bespilotne letjelice (Foto: The War Zone/AFRL/Youtube)

Američko ratno zrakoplovstvo nedavno je objavilo video koji naglašava značaj umjetne inteligencije (AI) u unapređenju sposobnosti bespilotnih letjelica. Naglasili su da je umjetna inteligencija moćan alat koji je tu da ostane i koji će revolucionirati budućnost zračne borbe.

Video prikazuje rad koji je u tijeku, uključujući testiranje s eksperimentalnom platformom X-62A, modificiranim lovcem F-16 Viper i dronovima Kratos XQ-58 Valkyrie. Ovi napori pridonose programu bespilotnih letjelica Kolaborativnih borbenih zrakoplova (Collaborative Combat Aircraft ili CCA), dijelu veće inicijative Next Generation Air Dominance.

Cilj je preseliti tehnologiju iz laboratorija u stvarni svijet

Pod vodstvom Laboratorija za istraživanje zračnih snaga (AFRL), inicijativa Autonomous Aircraft Experimentation (AAx) fokusirana je na testiranje i usavršavanje autonomnih sposobnosti vođenih umjetnom inteligencijom za buduće bespilotne letjelice. Cilj je integrirati umjetno trenirane neuronske mreže iz simulacija u stvarne aplikacije. AFRL ima za cilj premjestiti ove tehnologije iz laboratorija na operativne platforme.

U videu, Bill "Evil" Gray, glavni probni pilot u Školi probnih pilota Ratnog zrakoplovstva, objašnjava integraciju umjetno uvježbanih neuronskih mreža u kontrolu zrakoplova u stvarnom svijetu kroz inicijativu Autonomous Aircraft Experimentation (AAx).

Pokušavamo otkriti kako integrirati umjetno uvježbane neuronske mreže u stvarni svijet, kaže Gray u videu.

Moćan alat koji je tu da ostane

Moramo prepoznati da je umjetna inteligencija ovdje. Ovdje je da ostane. To je moćan alat, ističe pak pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Tucker "Cinco" Hamilton u videu.

Kolaborativni borbeni zrakoplovi i ta vrsta autonomije su revolucionarni. I činit će budući borbeni prostor, dodo je Hamilton, naglašavajući revolucionarnu prirodu autonomnih sustava poput CCA.

Inicijativa za eksperimentiranje s autonomnim zrakoplovima, koju vodi Istraživački laboratorij zračnih snaga (AFRL), fokusira se na usavršavanje autonomnih sposobnosti vođenih umjetnom inteligencijom za buduće bespilotne letjelice. AFRL ima za cilj prijelaz ovih tehnologija iz laboratorija na operativne platforme i angažirao je sudjelovanje 40. eskadrile za probne letove, Škole za probne pilote i Agencije za napredna obrambena istraživanja (DARPA).

Zanimljiv detalj iz videa

AFRL video prikazuje stvarnu snimku leta i računalno generirane slike, prikazujući F-22 i F-15E Strike Eagle četvrte generacije koji lete uz razne bespilotne letjelice. Video stavlja i značajan naglasak na bespilotnu letjelicu MQ-28 Ghost Bat, koju je kompanija Boeing razvila za Kraljevsko australsko ratno zrakoplovstvo (RAAF). Iako je većina snimaka povezanih s Ghost Batom računalno generirana, jedan isječak prikazuje dron s RAAF oznakama koji leti uz F-22, vjerojatno iz stvarnog testnog leta.

Ekosustav testiranja AAx uključuje simulatore i zemaljske potporne elemente, omogućujući zračnim snagama da razviju autonomne sposobnosti omogućene umjetnom inteligencijom putem softverski definiranih sustava. Ove se sposobnosti testiraju u virtualnim okruženjima i naknadno ocjenjuju u scenarijima testiranja leta uživo.

Zračne snage planiraju nabaviti minimalno 1000 kolaborativnih borbenih zrakoplova, s potencijalom za znatno veći broj. Ova se brojka temelji na operativnom konceptu uparivanja dva CCA sa svakim od 200 borbenih zrakoplova sljedeće generacije za dominaciju zračnog prostora (NGAD), kao i 300 F-35A.

Ratno zrakoplovstvo bez pilota, ratna mornarica bez mornara, tenkovi bez posade...

Govoreći prošli tjedan u Nacionalnom tiskovnom klubu u Washingtonu, D.C., general američke vojske Mark Milley, šef Združenog vojnog stožera, predvidio je da će u sljedećih 10 do 15 godina otprilike jedna trećina naprednih industrijskih vojski diljem svijeta vjerojatno usvojiti robotske sustave.

General Milley predviđa budućnost sa zrakoplovnim snagama bez pilota, mornaricama bez mornara i tenkovima bez posade, dodatno naglašavajući transformativni potencijal umjetne inteligencije i autonomnih tehnologija u vojnoj domeni.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti