Više od 1,5 milijuna korisnika Androida na udaru špijunske aplikacije, provjerite jeste li i vi među njima

Iz Pradea upozoravaju kako se u trgovini Google Play može naći nekoliko aplikacija istog imena, ali su se samo one kineskog programera pokazale problematičnima.

Martina Čizmić | 10.07.2023. / 09:04

Zlonamjerni program na pametnom telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Više nije rijetkost da se među tisućama korisnih aplikacija u trgovinama aplikacija nađu i neke koje baš i nisu tako korisne, odnosno koje mogu biti veoma štetne za one koji ih instaliraju.

Tako je i ovog tjedna tvrtka za mobilnu kibernetičku sigurnost Pradea upozorila korisnike Androida na nekoliko aplikacija koje je moguće preuzeti u službenoj trgovini Google Play, a koje bi mogle biti opasne za one koji su ih instalirali.

Zlonamjerni program na pametnom telefonu, ilustracija Korisnici Androida na udaru: Ovaj spyware krade osobne podatke, ali i špijunira žrtvu putem kamere pametnog telefona

Radi se o aplikacijama File Recovery & Data Recovery i File Manager, koje prema Pradei zapravo skrivaju špijunski softver, te tako ugrožavaju privatnost i sigurnost oko 1,5 milijuna korisnika Androida.

Kako ističu, aplikacije dolaze od istog programera (Wang Tom), a osmišljene su tako da se pokreću bez znanja korisnika i potom tiho šalju osjetljive korisničke podatke u Kinu. Točnije, aplikacije kopiraju i šalju podatke o kontaktima u telefonu; kontaktima koje korisnik ima u e-pošti i na društvenim mrežama; fotografije, audiosnimka i videosnimke, lokacije u stvarnom vremenu; informacije o marki i modelu uređaja; operativnom sustavu koji koristi; mobilnom pozivnom broju i imenu mobilne mreže. Sve se šalje u Kinu, unatoč tome što aplikacije navodno "ne prikupljaju nikakve podatke s uređaja".

Slika nije dostupna Iz Googlea upozoravaju na novi opasan spyware koji prijeti korisnicima Androida i iPhonea

Iz Pradea upozoravaju kako se u trgovini Google Play može naći nekoliko aplikacija istog imena, ali su se samo one kineskog programera pokazale problematičnima. Također, Google je nakon prijave uklonio te aplikacije iz trgovine, ali prethodno ih je instaliralo oko 1,5 milijuna korisnika.

Stoga savjetuju korisnike koji su instalirali te aplikacije da ih što prije izbrišu sa svojih uređaja. Ako ih ne vide na početnom zaslonu, potrebno je otići u popis aplikacija u postavkama telefona i tamo ih ukloniti. Dovoljno je otvoriti informacije o aplikaciji i odabrati deinstalaciju odnosno uklanjanje.

I, naravno, pazite što instalirate, čak i ako instalirate samo aplikacije s trgovine Google Play.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti