Korisnici Androida na udaru: Ovaj spyware krade osobne podatke, ali i špijunira žrtvu putem kamere pametnog telefona

Iz američke tvrtke za mobilnu sigurnost, Zimperium, koja je otkrila ovaj spyware upozoravaju kako bi se ukradeni podaci mogli iskoristiti za pristup privatnim korporativnim sustavima, ali i ucjenjivati žrtvu

Martina Čizmić | 08.10.2022. / 11:05

Zlonamjerni program na pametnom telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Korisnici Androida našli su se na udaru novog zlonamjernog programa kojem je glavna zadaća preuzeti kontrolu nad njihovim uređajem i ukrasti sve podatke koji bi mogli biti korisni. Pri tome, ovaj spyware koji je dobio ima RatMilad, omogućuje hakerima da špijuniraju što njihove žrtve rade koristeći kamere zaraženog uređaja, ali čak i da snimaju telefonske razgovore.

Slika nije dostupna Tko tu koga sluša i gleda?: Otkriven izraelski spyware na mobitelima zaposlenih u Europskoj komisiji

Spyware može također prikupljati podatke kao što su podaci o pozivima, SMS-ove, GPS lokacije, popis kontakata, ali i instalirati i brisati programe i datoteke na sam uređaj.

Iz američke tvrtke za mobilnu sigurnost, Zimperium, koja je otkrila ovaj spyware upozoravaju kako bi se ukradeni podaci mogli iskoristiti za pristup privatnim korporativnim sustavima, ali i ucjenjivati žrtvu.

Objavili su i video u kojem pokazuju kako se spyware instalira na uređaj, pod krinkom instalacije programa za stvaranje virtualnog mobilnog broja. 

Trenutno su najviše ugroženi korisnici na Bliskom Istoku, no iz Zimperiuma upozoravaju kako bi se spyware mogao lako proširiti po cijelom svijetu. Za sad su ga detektirali kako se širi po društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

Slika nije dostupna Iz Googlea upozoravaju na novi opasan spyware koji prijeti korisnicima Androida i iPhonea

Spyware poput RatMilada dizajniran je za tihi rad u pozadini, kako bi stalno mogao špijunirati žrtvu a da ona toga nije svjesna. Svi oni čiji su uređaji zaraženi ovim spywareom mogu biti sigurni da su hakeri prikupili znatnu količinu osobnih i korporativnih informacija, među kojima su i njihove privatne poruke i fotografije, upozoravaju iz Zimperiuma.

Izvor: Zimperium Blog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti