Između dvije najveće mobilne kompanije na svijetu trenutno traje utrka za predstavljanjem prvog savitljivog telefona. O ovakvim uređajima čitamo već godinama, no još nismo vidjeli neki konkretan uređaj koji bi nas upoznao sa svim prednostima savitljivih ekrana te će biti zanimljivo vidjeti kako će kompanije riješiti problem savijanja ekrana, ali i baterije.

Samsung već neko vrijeme najavljuje ovaj uređaj, a ovo je tržište zanimljivo i drugim mobilnim kompanijama te na sličnom telefonu, među inim, radi i Huawei. U nedavnom intervjuu šef mobilnog odjela Samsunga DJ Koh rekao je da ne žele titulu prve kompanije koja je predstavila ovakav telefon prepustiti Huaweiju te su, čini se, još više ubrzali razvoj prvog savitljivog telefona.

Koh je najavio mogućnost predstavljanja telefona sa savitljivim ekranom (mediji špekuliraju da bi se mogao prodavati kao Galaxy F ili X) već u studenom, no na ZDnetu kažu kako bi Samsung zaista mogao predstaviti savitljivi smartphone na konferenciji za developere koja će se u studenom održati u San Franciscu, no pitanje je kada bi se taj uređaj pojavio u prodaji.

U razgovoru s medijima Koh je rekao kako su proveli istraživanje među korisnicima koji su pokazali interes za ovakvim telefonom – napomenuo je kako je sam proces proizvodnje kompliciran, no navodno bi uskoro trebali biti gotovi.

Detalji oko dizajna i mogućnosti Galaxyja X/F nisu poznati, ali ranije su analitičari spominjali kako bi Samsungov savitljivi telefon mogao imati ekran dijagonale 4,5 inča kad se sklopljen i 7,3 inča kada se otvori – dakle, uz tako veliki ekran tablet zaista neće biti potreban. Ono što je sigurno jasno je da će ovakav telefon biti skup te glasine i predviđanja analitičara govore o cijeni između 1850 i 2 tisuće dolara.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju