Roditelji, oprez! Ne objavljujte fotografije i osobne podatke svoje djece na internetu!

Razgovarajte sa svojom djecom i kontrolirajte ih na društvenim mrežama.

Monika Nožić Monika Nožinić | 27.01.2018. / 11:33

Galerija

U današnje vrijeme društvenih mreža roditelji gotovo bez razmišljanja dijele fotografije svoje djece izlažući ih različitim opasnostima. Zaštita privatnosti djece goruća je tema o kojoj roditelji baš i ne razmišljaju - od objave fotografija djece na internetu do opremanja djece pametnim satovima i telefonima koje je moguće pratiti.

U suradnji s Centrom za sigurniji internet i njihovim timom stručnjaka, za vas smo istražili ključne stvari kod dijeljenja fotografija maloljetne djece, a sve bitne informacije vezane uz zaštitu djece na društvenim mrežama, kao i detaljne savjete i informacije o osobnim podacima djece, objavljivanju fotografija i njihovim posljedicama, saznajte u nastavku.

Privatnost djece na društvenim mrežama

Osim same činjenice da djeca nemaju izbor, niti ih se pita vezano uz objavu njihovih videozapisa ili fotografija te činjenice da kreirate digitalni profil djetetu od godinu ili dvije starosti (ili samo nekoliko mjeseci u nekim slučajevima), svoje dijete izlažete riziku od određenih ugroza na internetu.

Prvenstveno su tu internetski predatori koji pretražuju fotografije djece na javnim društvenim profilima kako bi ih mogli dalje slati na Darknetu ili koristiti za svoje zbirke. Također, tu je i ugroza privatnosti i osobnih podataka djece koje vidimo kod svake objave "rodio/la se IME I PREZIME, dužina, težina, gdje je rođena, u koliko sati, itd.", čime ste zapravo javno, na Facebook ili neku drugu društvenu mrežu, napisali sve podatke svoga djeteta iz rodnog lista.

Koji je razlog zašto 'ponosni' roditelji, bake, ujaci i strine objavljuju slike i osobne podatke djece, znajući da time ništa dobro djetetu ne donose, nisam nikad dobio, kaže Boris Radanović iz Centra za sigurniji internet.

Osim same ugroze privatnosti i sigurnosti, ovakvim ponašanjem kreirate djetetov digitalni otisak koje ono sa 14, 15 godina možda neće željeti imati.

Ne savjetujem roditeljima otvaranje ovakvih profila djeci te svakako da dobro razmisle prije objave bilo kakve fotografije svog djeteta na javno ili prijateljima na društvenim mrežama te razmisle mogu li te fotografije podijeliti privatno u razgovoru s manje ljudi ili možda u fotoalbumu. Većina društvenih mreža zahtijeva da korisnik mreže bude stariji od 13 godina", istaknuo je Boris Radanović.

Ilustracija - dijete i pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Opasnosti internetskog svijeta

Teško je pobrojati koje nas sve opasnosti vrebaju online, ali s niskom razinom znanja o sigurnosti, antivirusnim programima, bontonu ponašanja na određenim društvenim mrežama, svakako smo u mnogo većem riziku da postanemo žrtve određenih negativnih stvari na internetu.

Cryptolocker vam samo jednim nesmotrenim klikom može zaključati vaš uređaj i vrijedne datoteke tražeći od vas otkupninu, objavljivanjem fotografije položenog vozačkog ispita na društvenoj mreži odajete sve osobne podatke o vama koji se mogu zlouporabiti na brojne načine. Ne nadzirući sadržaje koje vaše dijete na internetu gleda, možete se iznenaditi kakvim je sve videosadržajima ili fotosadržajima vaše dijete izloženo. Objavljujući svoju lokaciju, odajete svoju prisutnost u domu, a objavljivanjem fotografija djece ugrožavate sigurnost i privatnost najranjivijih među nama.

Ovo su samo neke od ugroza ili opasnosti na internetu te se istinski možemo zaštititi samo pravovremenom edukacijom, prevencijom rizičnih ponašanja na internetu i svakako pozitivnim razgovor s našim najmlađima.

Zaštitite privatnost djece

Zaštita privatnosti polazi od osobnog ponašanja na internetu. Ako objavljujemo jako puno osobnih podataka, fotografija i videozapisa na društvenim mrežama, možemo li očekivati da će naša djeca raditi nešto drugačije? Moramo biti primjer djeci i mladima kako štititi svoju privatnost, fotografije i videozapise te svakako kako se s poštovanjem odnositi prema drugima na mreži.

Privatne i obiteljske fotografije i videozapise male djece ne objavljujte na društvenim mrežama, tj. krugu "prijatelja" od 200, 300 ili 500 njih. Ako morate, objavite ih u privatnom razgovoru s odabranim ljudima. Također, izbjegavajte objave koje se tiču osobnih navika vašeg djeteta, poput škole koju pohađa, sporta ili aktivnosti kojom se bavi, u kojem rasporedu ili vremenu.

Uz sve ove predostrožnosti, apsolutna sigurnost, nažalost, i dalje nije osigurana. Stoga su korištenje interneta, kome se obratiti u slučaju neugode na internetu ili nepoželjnog sadržaja teme o kojima svaki roditelj treba razgovarati sa svojim djetetom kako bi se u takvim slučajevima djeca za pomoć obratila upravo njima.

Povodom Dana zaštite podataka, priupitali smo tri poznate mame što misle o objavljivanju fotografija djece na društvenim mrežama te kako one štite svoju djecu. Voditeljica Anja Alavanja Romac bila je sasvim iskrena: Kad sam rodila prvo dijete, suprug i ja smo povremeno fotografije stavljali na Facebook. To je bilo prije 6 godina. Objavljivali smo fotografije na kojima nije bio gol, i u tome nismo vidjeli nista loše. Bila je to prilika da ga redovito vide rodbina i prijatelji koji nemaju prilike vidjeti ga uživo. Zatim je supruga na problematiku objavljivanja djece upozorio njegov brat, pa smo nekako prestali s tom praksom ili je bar uvelike smanjili. Moram priznati da mi je razlog ugrožavanja i opasnosti djece zbog objavljivanja na društvenim mrežama prilično apstraktan. Naime, puno se piše o tome, ali rijetko se ističu pravi razlozi zašto to ne raditi. I dalje naglašavam da mi je potrebna edukacija koja bi mi odgovorila na pitanje koje su stvarne opasnosti objavljivanja djece na društvenim mrežama. Uglavnom, kako svaku opasnost želim svesti na minimum, djecu minimalno objavljujem te su to fotke u kojima im se jasno ne vidi lice.

Glumica Ecija Ojdanić otkrila je da svoju djecu prati i kontrolira na društvenim mrežama. Minimalno stavljam djecu na društvene mreže, međutim moj je posao javan i treba naći neku mjeru. Primjerice, sjetimo se kako se Michael Jackson ponašao prema svojoj djeci kada im je stavljao krpu na glavu da ih se ne vidi. To je jedna krajnost, a pretjerivanje druga krajnost. Ja tu držim neku crtu nepretjerivanja. Moje jedno dijete je pred pubertetom i ima Instagram i Snapchat jer ih imaju i svi njezini prijatelji u razredu. Ja je kontroliram tako što imam pristup njezinim mrežama. Uvijek je najvažniji odgoj. Ako su oni dobro postavljeni u glavi, ako imamo normalan odgojan odnos, onda mislim da se ne trebamo ničega bojati, pa ni prevelikog utjecaja mreže.

Žanamari Perčić (FOTO: PR) Žanamari Perčić (FOTO: PR)

Kada je riječ o praksi svjetskih celebrityja koji svojoj maloj djeci i bebama otvaraju profile na društvenim mrežama, svoj je stav jasno izrazila i pjevačica Žanamari Perčić. Mislim da je to loše. Bilo što raditi u njihovo ime mi je manipuliranje njihovim životima. Već su mi i profili kućnih ljubimaca apsurdni, ali, eto, neki misle da je to slatko i možda imaju previše vremena u životu, a i zarađuju preko Instagrama i svog ljubimca, no kad u to uvlače djecu, to mi nije nimalo bezazleno. Pjevačica je itekako svjesna rizika objavljivanja djece na društvenim mrežama, stoga vrlo pametno dozira sve što ide u javnost. Teško je danas govoriti o privatnosti, pogotovo meni, čiji je svaki korak pod povećalom javnosti. Ali dugo sam čekala prije nego što sam odlučila podijeliti sliku svog djeteta na vlastitom Instagramu. Čak smo se fotkale zajedno za neke naslovnice magazina i mislim da će to biti lijepa uspomena i da će joj biti drago što je bila s mamom na naslovnici. Ipak, sve to zajedno doziram. Jako rijetko objavljujem njezine fotke jer sam malo proučavala upravo tu tematiku rizika i otkrila da je naopasnije kad ih prečesto roditelji fotkaju i kad fotka otkriva što dijete voli raditi, jesti, gledati, slušati... S obzirom na to čime se bavim, teško je da sam mogla skriti njezinu fotku, ali zato ne pretjerujem i ne postam njezine navike, niti išta što otkriva njezinu osobnost i sl. jer se takve informacije mogu zloupotrijebiti.

Roditelji!

Razgovarajte s djecom o osobnim podacima koje dijele, načinima kako da se zaštite prilikom korištenja online tehnologija te o potencijalnim rizicima kojima su izloženi kada komuniciraju s nepoznatim osobama.

Budite primjer svom djetetu i pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu primijenite i na internet. Također, budite pažljivi kada vi objavljujete podatke o svojoj obitelji i djeci, suzdržavajte se otkrivanja osobnih podataka i fotografija svoje djece jer time možete ugroziti njihovu sigurnost.

I uvijek imajte na umu da morate čuvati svoje osobne podatke, ali i podatke i identitet svoje djece, jer sve što jednom objavimo na internetu tamo i ostaje zauvijek!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti