Želite li izvući najbolje iz svojih smoothieja, trebali biste preskočiti ovu kombinaciju namirnica

Studija je pokazala da treba razmotriti ne samo vrste voća, povrća i proizvoda biljnog podrijetla koje treba preporučiti za povećanje unosa, već i način na koji se pripremaju.

Martina Čizmić | 01.01.2024. / 14:58

Smoothie, ilustracija (Foto: Getty Images)

Smoothie je za mnoge najbolji način započinjanja dana i svojevrsna zamjena za zajutrak. Taj gusti napitak koji čini kombinacija voća (odnosno povrća) i vode (ili mlijeka) izvrstan je način za unošenje vlakana i vitamina u tijelo.

No kad sljedeći put posegnete za voćem koje želite ubaciti u smoothie, možda biste trebali razmisliti o njihovoj kombinaciji. Naime, istraživači sa Sveučilišta California Davis otkrili su da kombinacija bobičastog voća i banana baš i nije najbolji izbor.

Talog kave Dodavanjem taloga kave ili čaja u pekarske proizvode događa se nešto posve fascinantno

Bobičasto voće puno je antioksidansa (flavonola), no kalij koji se nalazi u izobilju u bananama mogao bi nadjačati njihove dobre značajke. Točnije, njihova je studija otkrila da se flavonoli iz bobičastog voća inače brzo apsorbiraju u krvotok i tako poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i kognitivne funkcije. No kad se konzumiraju u kombinaciji s bananom, ti flavonoli nisu ni približno toliko učinkoviti.

Kad su ispitanici u studiji, objavljenoj u časopisu Food and Function, konzumirali smoothie od banana i bobičastog voća, metaboliti u krvi koji nastaju razgradnjom flavonola bili su za 84 posto niži nego kod ispitanika koji su konzumirali čistu dozu flavonola.

Bili smo stvarno iznenađeni kada smo vidjeli koliko je brzo dodavanje jedne banane smanjilo razinu flavonola u smoothieju i razinu flavonola apsorbiranog u tijelu, istaknuo je u objavi za medije nutricionist Javier Ottaviani iz UCD-a.

Pilule, ilustracija Pretjerane količine vitamina C i E mogu potaknuti širenje raka pluća

Znanstvenici smatraju da je to posljedica utjecaja enzima polifenol-oksidaze (PPO), koji je odgovoran za tamnjenje banana kad su izložene kisiku. Naime, rezultati sugeriraju da PPO može ograničiti dostupnost flavonola prije nego što uđu u ljudsko tijelo, a time i smanjiti njihovu učinkovitost.

Ottaviani ističe da bi ljudi koji pokušavaju konzumirati flavonole trebali razmisliti o pripremi smoothieja kombiniranjem voća bogatog flavonolima poput bobičastog voća s drugim sastojcima koji također imaju nisku PPO aktivnost poput ananasa, naranči i manga ili jogurta. Za one koji žele konzumirati smoothieje s bananama ili drugim voćem i povrćem s visokom PPO aktivnošću poput cikle, savjet je da ih ne kombiniraju s voćem bogatim flavonolima poput bobičastog voća, grožđa i kakaovca.

Studija naglašava da treba razmotriti ne samo vrste voća, povrća i proizvoda biljnog podrijetla koje treba preporučiti za povećanje unosa već i način na koji se pripremaju, čuvaju i konzumiraju kao dio redovnog obroka kako bi se maksimalno povećao njihov potencijal za podršku zdravlju, zaključili su istraživači.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti