Dodavanjem taloga kave ili čaja u pekarske proizvode događa se nešto posve fascinantno

Znanstvenici su otkrili posve fascinantnu i nadasve održivu kulinarsku tajnu u kojoj glavne uloge imaju talozi kave i čaja.

Branimir Vorša | 27.09.2023. / 13:35

Talog kave
Talog kave (Foto: Getty Images)

Pekarskim proizvodima se može povećati nutritivna vrijednost i rok trajanja uporabom iskorištenog taloga kave i lišća čaja. Pokazala je to najnovija studija znanstvenika sa Sveučilišta King Faisal u Saudijskoj Arabiji.

Prema autorima te studije, uključivanje tih otpadnih proizvoda u recepte za kolače može pružiti dodatne zdravstvene prednosti potrošačima. Osim toga, bioaktivni spojevi koji se nalaze u iskorištenom talogu kave i lišća čaja doprinose potencijalnoj antioksidativnoj aktivnosti i inhibiraju rast mikroba tijekom skladištenja.

I ranije se istraživalo korištenje taloga kave i čaja

Djevojka pije kavu Kad priprema kave postane jednostavna zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji

Čaj i kava popularni su napici u cijelom svijetu, poznati po svom sadržaju protuupalnih, antioksidativnih, vlakana i bioaktivnih spojeva, koji mogu imati kognitivne i kardiovaskularne prednosti. No, značajan dio tih proizvoda, oko 90 posto, nakon vađenja završi na odlagalištima.

Znanstvenici istražuju načine za prenamjenu tog otpada, poput jačanja cementa pougljenjenim talogom kave. Kulinarski svijet također je bio u središtu pozornosti, a znanstvenici su 2020. godine istraživali dodavanje istrošenog taloga kave kolačićima bez glutena kako bi povećali njihovu hranjivu vrijednost. U 2023. godine, još jedna studija eksperimentirala je s dodavanjem zelenog čaja kolačićima, s ciljem očuvanja flavonoida u lišću, poznatih po svojim potencijalnim antikancerogenim, antioksidativnim, protuupalnim i antivirusnim svojstvima.

Potrošena kava i čaj i dalje su puni korisnih antioksidansa

Najnovije istraživanje, koje je objavljeno u časopisu ACS Omega, nadovezuje se na ove prethodne studije, istražujući zadržava li potrošeni čaj ili kava svoje antioksidanse nakon kuhanja i mljevenja te može li se koristiti za poboljšanje nutritivne vrijednosti i roka trajanja kolača.

Autori studije su otkrili da je nakon namakanja crnog čaja i arapske kave u kipućoj destiliranoj vodi tijekom 10 minuta, osušeni talog zadržao značajan postotak svojih fenolnih spojeva, uključujući flavonoide. Prah čaja zadržao je do 73 posto fenola nazvanog čajoflavin trigalat, koji se preporučuje osobama s visokim kolesterolom, pretilošću ili srčanim bolestima. U međuvremenu, korišteni talog kave zadržao je gotovo 64 posto antioksidansa zvanog 1-kafeoilkinska kiselina, koji također nudi zdravstvene prednosti.

Talog kave Znanstvenici otkrili čudotvornu moć kave - u građevinskoj industriji

Čak i nakon pečenja ti su se antioksidansi zadržali u konačnom proizvodu. Kolači obogaćeni kavom ili čajem pokazali su veće koncentracije fenola, kalcija, fosfora, kalija i magnezija u usporedbi s običnim biskvitnim kolačima. Nakon dva tjedna skladištenja, obogaćeni kolači pokazali su manji rast mikroba, vjerojatno zbog inhibitornog učinka odabranih antioksidansa na rast bakterija.

Ova otkrića sugeriraju da bi korištenje iskorištene kave ili čaja moglo biti prirodna i održiva metoda za produljenje roka trajanja pečenih proizvoda uz dodavanje dodatnih hranjivih tvari. Dakle, sljedeći put kada budete uživali u jutarnjoj šalici, razmislite o tome da ostatke sačuvate za buduće kulinarske avanture.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti