Kad priprema kave postane jednostavna zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji

Priprema i ispijanje kave, prije svega, je ritual koji svatko obavlja na svoj način. No, što kad se u taj ritual uplete i tehnologija?

Martina Čizmić | 10.09.2023. / 09:55

Djevojka pije kavu
Djevojka pije kavu (Foto: Getty Images)

Posljednjih godina čini se kako je priprema prve jutarnje kave postala, kako se to kolokvijalno kaže, visoka matematika. Sve više ljudi običnu džezvu ili instant kavu zamjenjuje pripremom na sofisticiranim aparatima. Je li priprema dobre šalice kave zaista znanost ili je napretkom tehnologije postala jednostavnija nego ikad?

Upravo smo o tehnologiji i kavi porazgovarali sa ženom koja o kavi zna sve, Natašom Bagić, Marketing Managericom za Balkan u De'Longhi Grupi. 

Naime, ovaj je talijanski proizvođač aparata za kavu posljednjih godina uložio puno u istraživanje i ugradnju tehnologije koja bi, tako tvrde, trebala garantirati jednostavnu pripremu savršene šalice kave svaki put. 

Naši uređaji su osim prepoznatljivog talijanskog dizajna i sofisticirane tehnologije zaista prepoznati od strane potrošača i po jednostavnosti upotrebe. Jedan dodir i vaš omiljeni napitak je tu! Zato i naš slogan Od zrna do šalice, Perfetto komunicira baš tu jednostavnost jer do savršene šalice kave dijeli vas samo jedan dodir. Naši uređaji pripremaju vaš omiljeni napitak za vas, a na vama je samo da odaberete koji, esspresso, caffe latte, macchiato..., potvrđuje Nataša Bagić.

Aparati za kavu davno su prestali biti samo to. Sa svakom novom serijom, u njima je sve više tehnologije - od senzora koji se brinu da je u uređaju dovoljno vode, kave, mlijeka i svega ostaloga što treba biti, do ekrana kojima korisnik upravlja uređajem, pa do povezivanja na WiFi i mobilne aplikacije putem kojih je moguće upravljati aparatom čak i kad niste kod kuće.

Što je utjecalo na sve veću prisutnost tehnologije u, da tako kažemo, običnom aparatu za kavu?

Tako je, WiFi mogućnost pripreme kave dio je tehnologije naših uređaja pomoću Coffee Link App. Ista vam omogućuje pripremu omiljenog napitka ili kreiranje potpuno novog uz par klikova na vašem mobilnom telefonu. Možete se igrati i detaljima odnosno prilagoditi aromu, količinu kave ili mlijeka te željenu temperaturu. Uređaji koji podržavaju coffee link app su: Dinamica Plus, Primadona Soul i naravno inovativna Elleta Explore. Tehnologija je zaista svuda oko nas, a njezina vrijednost je baš ta povezanost s uređajima koji nam tu istu tehnologiju i približavaju i čine ju jednostavnom i neprimjetnom, ali izrazito korisnom, pojašnjava Bagić.

Zanimljivo korištenje tehnologije uključuje povezivanje aparata za kavu i aplikacije na pametnom telefonu. Korisnik odabire o kojoj se vrsti kave radi, razini prženja, vrsti pića koje želi napraviti (kako bi se odredile postavke za mljevenje zrna kave) te nakon toga može napraviti kavu. Korisnik uvijek može promijeniti te postavke u aplikaciji, ako želi nešto drugačiju kavu.

Kako ističu iz De'Longhija, fokus im je bio na korisničkom iskustvu, odnosno prenošenju iskustva iz kafića u dom korisnika. Tako je posebna pozornost posvećena korisničkom sučelju kako u aplikaciji, tako i na samom uređaju. Maksimalno je pojednostavljen odabir vrste kave, veličine te je sve postavljeno tako da korisnik intuitivno pronalazi ono što mu je najvažnije i odabire na zaslonu osjetljivom na dodir.

Korisnici čak mogu označiti svoja omiljena pića kako bi im ona uvijek bila na dohvat prsta i brzo spremna za konzumaciju, a mogu i napraviti nekoliko korisničkih profila kako bi svatko imao kavu baš po svom ukusu.

Nataša Bagić (Foto: De'Longhi)

Mislim da je tehnologija Bean Adapt ono što je revolucionarno jer to je tehnologija koja automatski prilagođava željenu jačinu mljevenja zrna kave, dozu zrna kave i temperaturu pripreme kave prema preferencijama korisnika. Na taj način ističu se jedinstveni okusi i arome vrste kave koju je korisnik odabrao i moguće je kreirati do 6 zasebnih profila. WiFI i mobilna aplikacija su naravno isto važne, ali još uvijek preferencija okusa kave, jedinstvenost mirisa kave prednjači ispred tehnologije pripreme, zar ne?, dodaje Bagić.

Zanimljivo, njihova aplikacija Coffee Link App, nije namijenjena samo aparatima koji se povezuju na internet, već i onima koji nisu povezani. Dovoljno je odabrati koji je aparat u pitanju i aplikacija će pružiti sve potrebne informacije kako napraviti savršenu kavu.

Inovativni proizvod je uvijek zahtjevan u stvaranju iako na kraju izgleda jednostavno, i to je ono što ga čini posebnim. Puno toga nalazi se u jednom uređaju i proces stvaranja je naravno zahtjevan i oduzima vrijeme istraživanje i trud, ali ako na kraju dobijete uređaj kao inovativna i jedinstvena Eletta Explore koji dolazi s tri inovativne tehnologije onda vam je uspjeh zajamčen, ističe Bagić.

Iz De'Longhija pojašnjavaju kako su se prilikom redizajna aplikacije vodili jednostavnošću korištenja i intuitivnošću. Stoga ne iznenađuje što aplikacija pomalo podsjeća na neke druge aplikacije koje se svakodnevno koriste, kao što je Netflix.

Korisnici uz upute kako napraviti najbolju kavu i recepte za nove napitke, mogu pročitati i zanimljive informacije o kavi u digitalnom magazinu Coffee Lounge koji se također nalazi u aplikaciji.

A za one koji misle da piju previše kave, tu je i inovativna opcija - korisna statistika o korištenju samog aparata. Tako možete vidjeti koliko kave potrošite, koji napitak najčešće pripremate, ali i kad bi trebali očistiti aparat od kamenca.

Inovativnost je ono što De'Longhi brand čini posebnim. Vrhunska inovativna cold brew tehnologija omogućila nam je da potaknemo trend cold brew napitaka i vjerujem da će zato jednostavnost pripreme hladnih i toplih napitaka od kave ubrzo postati svakodnevnica koju će naši vjerni potrošači isto prihvatiti, zaključila je na kraju Bagić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti