Znanstvenici otkrili čudotvornu moć kave - u građevinskoj industriji

Recite zbogom bacanju taloga kave u otpad, jer znanstvenici su otkrili da bi on mogao činiti čuda u građevinskoj industriji.

Branimir Vorša | 23.08.2023. / 14:40 komentari
Talog kave
Talog kave (Foto: Getty Images)

Reciklirani talog kave može povećati čvrstoću betona za 29 posto, nudeći novo održivo i ekološki prihvatljivo rješenje, otkrili su znanstvenici. Globalno se godišnje proizvede oko 18 milijuna tona iskorištenog taloga kave, koji često završava na odlagalištima gdje se njihovom razgradnjom oslobađa metan — staklenički plin koji ima 21 puta veću moć globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida.

tri vijesti o kojima se priča Orka nudi hranu ljudima Nevjerojatno VIDEO Divlje orke snimljene u zapanjujućoj gesti prema ljudima Laboratorijski uzorak herpesa, ilustracija Čeka se odluka američkog FDA Virus herpesa mogao bi uskoro biti odobren za liječenje teškog oblika raka Anatomski prikaz srca, ilustracija Istraživanje pokazalo Ova jednostavna svakodnevna hrana može potiho ojačati zdravlje vašeg srca

Slika nije dostupna Klimatske promjene stvaraju probleme na svjetskome tržištu kave, jedna i kod nas vrlo popularna sorta posebno ugrožena

Znanstvenici s australskog Sveučilišta RMIT u Melbourneu, predvođeni Rajeevom Roychandom, tražili su inovativne primjene taloga kave kako bi ga preusmjerili s odlagališta u novu uporbu. Prikupljen iz lokalnih kafića, talog kave je istražen kao potencijalna zamjena za pijesak u proizvodnji betona. Studija vezana za to istraživanje objavljena je u časopisu Journal of Cleaner Production.

U početku je neobrađeni talog kave oslabio beton umjesto pijeska. Međutim, nakon izlaganja taloga peći bez kisika na 350°C tijekom 2 sata, transformirali su se u tvar nalik drvenom ugljenu nazvanu biougljen, što se pokazalo dobrim.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o konzumiranju kave otkrilo vrlo zanimljive i iznenađujuće rezultate

Integriranjem 15 posto ovog biougljena umjesto pijeska, betonski blokovi pokazali su značajno povećanje čvrstoće od 29 posto u usporedbi s konvencionalnim betonom. To poboljšanje vjerojatno proizlazi iz porozne strukture biougljena koja učinkovito zadržava vlagu. Ova karakteristika ublažava unutarnje sušenje betona, čimbenik za koji je poznato da uzrokuje mikropukotine i kompromitira njegovu strukturu.

Australski znanstvenici namjeravaju surađivati s lokalnim vlastima i industrijskim skupinama kako bi proveli testove u stvarnom svijetu na betonu obogaćenom biougljenom dobivenim iz taloga kave. Roychand je izrazio da su razne organizacije, koje se bore s problemima odlaganja organskog otpada, izrazile veliko zanimanje za njihova istraživanja.

Izvor: New Scientist

Vezane vijesti