Znanstvenici otkrili čudotvornu moć kave - u građevinskoj industriji

Recite zbogom bacanju taloga kave u otpad, jer znanstvenici su otkrili da bi on mogao činiti čuda u građevinskoj industriji.

Branimir Vorša | 23.08.2023. / 14:40

Talog kave
Talog kave (Foto: Getty Images)

Reciklirani talog kave može povećati čvrstoću betona za 29 posto, nudeći novo održivo i ekološki prihvatljivo rješenje, otkrili su znanstvenici. Globalno se godišnje proizvede oko 18 milijuna tona iskorištenog taloga kave, koji često završava na odlagalištima gdje se njihovom razgradnjom oslobađa metan — staklenički plin koji ima 21 puta veću moć globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida.

Zrna kave Klimatske promjene stvaraju probleme na svjetskome tržištu kave, jedna i kod nas vrlo popularna sorta posebno ugrožena

Znanstvenici s australskog Sveučilišta RMIT u Melbourneu, predvođeni Rajeevom Roychandom, tražili su inovativne primjene taloga kave kako bi ga preusmjerili s odlagališta u novu uporbu. Prikupljen iz lokalnih kafića, talog kave je istražen kao potencijalna zamjena za pijesak u proizvodnji betona. Studija vezana za to istraživanje objavljena je u časopisu Journal of Cleaner Production.

U početku je neobrađeni talog kave oslabio beton umjesto pijeska. Međutim, nakon izlaganja taloga peći bez kisika na 350°C tijekom 2 sata, transformirali su se u tvar nalik drvenom ugljenu nazvanu biougljen, što se pokazalo dobrim.

Slika nije dostupna Novo istraživanje o konzumiranju kave otkrilo vrlo zanimljive i iznenađujuće rezultate

Integriranjem 15 posto ovog biougljena umjesto pijeska, betonski blokovi pokazali su značajno povećanje čvrstoće od 29 posto u usporedbi s konvencionalnim betonom. To poboljšanje vjerojatno proizlazi iz porozne strukture biougljena koja učinkovito zadržava vlagu. Ova karakteristika ublažava unutarnje sušenje betona, čimbenik za koji je poznato da uzrokuje mikropukotine i kompromitira njegovu strukturu.

Australski znanstvenici namjeravaju surađivati s lokalnim vlastima i industrijskim skupinama kako bi proveli testove u stvarnom svijetu na betonu obogaćenom biougljenom dobivenim iz taloga kave. Roychand je izrazio da su razne organizacije, koje se bore s problemima odlaganja organskog otpada, izrazile veliko zanimanje za njihova istraživanja.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti