Znanstvenici razotkrili dvije "izvanzemljske mumije" iz Perua kao najobičniju laž: "To je potpuno izmišljena priča"

Stručnjaci su na tiskovnoj konferenciji u Limi identificirali navodne izvanzemaljske mumije kao humanoidne lutke koje su vjerojatno izrađene od kombinacije ljudskih i životinjskih komponenti.

Branimir Vorša | 13.01.2024. / 09:05

Peruanske izvanzemaljske mumije potpuno su izmišljena priča, tvrde znansvenici
Peruanske izvanzemaljske mumije potpuno su izmišljena priča, tvrde znansvenici (Foto: Afp)

Nedavna znanstvena analiza otkrila je zemaljsko podrijetlo dviju zagonetnih "izvanzemaljskih mumija" otkrivenih u glavnoj zračnoj luci Perua, u listopdu 2023. godine.

Stručnjaci su na tiskovnoj konferenciji u Limi identificirali su ih kao humanoidne lutke koje su vjerojatno izrađene od kombinacije ljudskih i životinjskih komponenti.

Te su lutke napravljene od životinjskih kostiju s ovog planeta spojene modernim sintetičkim ljepilom. To je potpuno izmišljena priča, pojasnio je Flavio Estrada, arheolog s peruanskog Instituta za pravnu medicinu i forenzičke znanosti, odbacujući bilo kakvu vezu s izvanzemaljcima.

Otkrivene u uredima DHL-a u zračnoj luci Lima, figurice, nalik na mumificirana tijela ukrašena tradicionalnom andskom odjećom, potaknule su nagađanja o izvanzemaljskom podrijetlu u nekim medijima. Međutim, stručnjaci su razjasnili njihovu, zapravo zemaljsku prirodu.

Odvojena analiza ruke s tri prsta, za koju se vjeruje da je iz peruanske regije Nazca, također je odbacila ideje o izvanzemaljskom životu.

Mumificirana tijela izdužene glave s rukama s tri prsta privukla su pozornost na saslušanju u meksičkom kongresu u rujnu 2023. godine. Unatoč tvrdnjama NLO entuzijasta Jaimea Maussana o njihovoj starosti i navodnom peruanskom podrijetlu, stručnjaci su ih odbacili kao vjerojatno lažne, kombinirajući drevne ljudske mumije s dijelovima životinja — nedvojbeno zemaljskog podrijetla.

Nedavna tiskovna konferencija u Limi, koju je organiziralo peruansko ministarstvo kulture, potvrdila je zemaljski status obaju artefakata, odbacujući bilo kakve izvanzemaljske veze.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti