Znanstvenici iznenadili otkrićem: Drevni krokodili šetali su na stražnjim nogama, poput dinosaura

Znanstvenici nisu pronašli nikakve otiske prednjih nogu, što ih je potaknulo da o drevnim krokodilima počnu razmišljati u potpuno drugom kontekstu.

Hina | 12.06.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Neke vrste drevnih krokodila vjerojatno su se kretale na stražnjim nogama, poput dinosaura ili nojeva, pokazalo je istraživanje utemeljeno na odlično očuvanim fosilnim tragovima pronađenim u Južnoj Koreji.

Gotovo stotinu tragova dugih između 18 i 24 cm očuvano je u blatnom sedimentu oko jezera koje datira iz rane krede, posljednjeg dijela mezozoika, odnosno iz razdoblja 110 do 120 milijuna godina prije nove ere.

Međunarodni tim koji stoji iza otkrića kaže da će to vjerojatno dovesti u pitanje našu percepciju krokodila.

Ljudi su o krokodilima skloni razmišljati kao o životinjama koje su prilično lijene te se izležavaju na obalama Nila ili rijeka u Costarici. Nikomu ne pada na pamet da se zapita što bi bilo da se takva životinja kreće na zadnjim dvjema nogama, poput noja ili T. rexa, rekao je za BBC News Martin Lockley, profesor emeritus na američkom sveučilištu u Coloradu.

Studija će zasigurno izazvati živu raspravu jer neće svi istraživači nužno prihvatiti interpretaciju američkih znanstvenika.

Rezultati studije objavljeni su u četvrtak navečer u časopisu Scientific Reports, a u njoj su, uz američke sudjelovali australski i južnokorejski znanstvenici.

Isprva su pomislili da fosilizirani tragovi stopala otkriveni na području današnje Južne Koreje pripadaju drevnome letećem gmazu, pterosauru, pretku modernih ptica, no nakon istraživanja znanstvenici vjeruju da pripadaju krokodilima koji su se kretali na dvjema stražnjim nogama.

Na jednome smo nalazištu našli otiske za koje smo vjerovali da pripadaju divovskim pterosaurima, no sada pretpostavljamo da je riječ o tragovima krokodila, rekao je jedan od autora studije, Anthony Romilio, paleontolog na sveučilišta u Queenslandu.

Otisci stopala su dugački oko 24 centimetra, što upućuje na to da je visina nogu stvorenja koja su ih ostavila bila približno ista visini nogu odraslog čovjeka, pojasnio je.

I dok su otisci stopala pronađeni posvuda po nalazištu, otiske prednjih nogu, odnosno ruku nismo pronašli, kazao je Romilio.

Voditelj istraživanja, Kyung Soo Kim s Nacionalnoga južnokorejskog sveučilišta u Chinjuu kazao je da je putanja otisaka "vrlo uska" te da "izgleda poput putanje što ju je za sobom ostavio krokodil koji balansira na tankome užetu", a poznato je da krokodili iza sebe ostavljaju široku krivulju gibanja.

Kada smo ovim saznanjima dodali činjenicu da su izostali tragovi povlačenja repa, postalo nam je jasnije da su se ta stvorenja kretala na dvjema stražnjim nogama, rekao je.

Usto otisci stopala ne nalikuju onima što ih za sobom ostavljaju dinosauri koji se kreću na nožnim prstima. Krokodili se kreću punim stopalom, ostavljajući jasne tragove peta, poput ljudi, pojasnio je Kim.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti