Znanstvenici otkrili nešto iznenađujuće ispod jednog od najpoznatijih svjetskih supervulkana

Jedan od najpoznatijih svjetskih supervulkana Yeellowstone potencijalno je i jedan od najnestabilnijih na planetu zbog ogromne količine magme koja se nalazi ispod njega i čija je količina puno veća nego što se to dosad mislilo, otkriva novo znanstveno istraživanje.

Branimir Vorša | 05.12.2022. / 14:04

Yellowstone
Yellowstone (Foto: Afp)

Ispod američkog supervulkana Yellowstone ima više magme nego što se dosad vjerovalo, pokazala je nova studija međunarodnog tima znanstvenika. Istovremeno donosi i važne pojedinosti modelima koji bi se mogli koristiti za fino prilagođavanje znanstvenih procjena o sljedećoj velikoj erupciji tog supervulkana.

Navedena studija pokazala je da iznenađujuća, veća količina magme ispod Yellowstonea ne znači i veću vjerojatnost neizbježne erupcije, stoga strah i panika nisu opravdani.

Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science nastojalo je utvrditi koliko magme sadrži Yellowstoneov supervulkan i kako je raspoređena, a predvodio ga je geolog Ross Maguire sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign.

Nema implikacija za neizbježnu erupciju

Znanstvenici su željeli identificirati talinu (magmu u tekućem obliku), koja se često koristi za predviđanje erupcija usporedbom trenutačnih uvjeta s onima koji su prethodili prijašnjim erupcijama.

Iako naši rezultati pokazuju da rezervoar magme u Yellowstoneu sadrži znatnu količinu taline na dubinama koje su potaknule prethodne erupcije, naša studija ne potvrđuje prisutnost eruptivnog tijela niti implicira buduću erupciju, pišu autori studije.

Znanstvenici su za zavirivanje duboko u zemlju koristili novorazvijenu tehniku tomografskog snimanja za analizu snimaka seizmičkih valova snimljenih između 2000. i 2018. godine, primjenjujući proces poznat kao potpuna inverzija valnog oblika za bolje tumačenje odbijajućih i reflektirajućih vibracija.

Teško predvidivi događaji

Na temelju toga kako se brzina izmjerenih valova mijenja na različitim dubinama, istraživači su procijenili da spremnik magme ispod Yellowstonea ima djelomični udio taline između 16 i 20 posto, u usporedbi s prethodnim modelima koji su ga procjenjivali na 10 posto ili manje. Mjerenja prezentirana u studiji isto tako sugeriraju da je tekućina talina najviše koncentrirana na nekih 3 do 8 kilometara ispod površine tla.

Prethodne znanstvene procjene sugeriraju da je potrebno između 35 i 50 posto taljenja da bi se pokrenula erupcija, iako postoji čitav niz čimbenika koji čine te događaje teško predvidljivim. Znanstvenici naglašavaju da čak i najnovije metode skeniranja mogu promašiti određene džepove tekuće magme.

Udio taline koji smo procijenili znatno je niži od onoga što bi se očekivalo da je veliki dio rezervoara Yellowstonea u eruptivnoj fazi svog životnog ciklusa. Međutim, prisutnost malih podskupova volumena koncentrirane silicijeve taline ne može se isključiti, pišu autori studije.

Važan pokazatelj eruptivnog ciklusa

Nova detaljna zona bogata talinom važan je pokazatelj toga gdje se Yellowstone nalazi u svom eruptivnom ciklusu, poručuju znanstvenici, ali to je samo jedan dio šire slike stanja tog supervulkana. Modeli predviđanja neprestano se usavršavaju kako pristižu novi podaci i kako se događaju nove erupcije.

U posljednjih 2,1 milijun godina dogodile su se tri katastrofalne erupcije supervulkana Yellowstone. Iako nema baš puno sigurnosti u predviđanjima kada bi sljedeća mogla biti, jasniji pokazatelji geologije kaldere uvijek mogu pomoći u tom smislu.

Područje Yellowstonea pod stalnim je nadzorom Geološkog instituta Sjedinjenih Država (USGS) i Opservatorija vulkana Yellowstone, što bi trebalo značiti da se daljnji znakovi upozorenja uočavaju dovoljno unaprijed.

Događaji naprezanja kao što su nove intruzije magme ili tektonske deformacije koje bi mogle početi mobilizirati i koncentrirati magmu vjerojatno bi bili popraćeni nizom dinamičkih procesa koji su vidljivi u tekućem geofizičkom i geokemijskom praćenju, zaključuju autori studije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti