Znanstvenici pomoću moderne tehnologije pronašli najstarije i najveće zdanje drevnih Maja

Istraživanje je provedeno uz pomoć Lidara, (Light Detection and Ranging), moderne laserske tehnologije i jednog od najučinkovitijih alata za istraživanja u arheologiji s kojim se do otkrića dolazi znatno brže nego uobičajenim metodama.

Hina | 22.06.2020. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tim znanstvenika proveo je niz iskopavanja uz pomoć mapiranja iz zraka na meksičkoj lokaciji Aguadi Fenixu, gdje je otkrivena uzdignuta ceremonijalna struktura izrađena od gline za koju tvrde da je najstarije i najveće od svih izgrađenih zdanja drevnih Maja, prenosi portal časopisa Smithsonian.

Po rezultatima studije pod nazivom "Monumentalna arhitektura na Aguadi Fenixu i uspon civilizacije Maja", koju je vodio arheolog Takeshi Inomata sa Sveučilišta Arizona u Tucsonu, konstrukcija je izgrađena u razdoblju od 1000. godine prije nove ere do 800. godine prije nove ere.

Monumentalna građevina Maja veća je od kilometra i stara je oko 3000 godina, a Inomata je nedavno detaljno opisao ovaj majanski plato u časopisu Nature.

Moderna laserska tehnologija Lidar

Istraživanje je provedeno uz pomoć Lidara, (Light Detection and Ranging), moderne laserske tehnologije i jednog od najučinkovitijih alata za istraživanja u arheologiji s kojim se do otkrića dolazi znatno brže nego uobičajenim metodama.

Tehnika daljinske detekcije iz zraka ili detekcije i opsega svjetlosti (Lidar) koristi se za stvaranje 3D mape ispod površine tla.

Ona koristi laserske impulse za prikupljanje podataka o konturama zemljišta pokrivenog džunglom i vegetacijom i osobito je značajna kod snimanja građevina prekrivenih zemljom i bujnim raslinjem.

Lokacija je dijelom smještena na Rancho Fenixu u jugoistočnoj meksičkoj saveznoj državi Tabascu, na zapadnome rubu majanskog platoa, koji graniči s Gvatemalom. Zbog postojanja umjetnih rezervoara u tome području, koji se nazivaju 'aguadas', istraživači su lokaciju nazvali Aguada Fenix.

Vjeruju da je za stvaranje ove platforme trebalo 3,2 do 4,3 milijuna kubnih metara zemlje i gline. Na platformi je devet prolaza, a najdulji se proteže na 6,3 kilometara.

Ceremonijalno središte okupljanja

Vjerujemo da je ovo bilo ceremonijalno središte, kazao je Inomata Timu Vernimmenu iz National Geographica. Riječ je o mjestu za okupljanja velikog broja ljudi, vjerojatno uz procesije i ostale majanske rituale o kojima možemo tek nagađati.

To potvrđuju i artefakti, poput sjekira od žada, koje su istraživači ondje pronašli. Maje su nakon otprilike 800-te godine prije nove ere napustile Aguadu Fenix i obližnja mjeste te su se vjerojatno preselile na viša i bolje isušena područja jer im je kukuruz postajao sve važniji za prehranu i trgovinu.

Znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o središnjem dijelu golemog zdanja. Aguada Fenix je povišeni plato pravokutnog oblika, dugačak oko 1400 metara, širok gotovo 400 metara i visok preko 10 metara.

Osim Aguade Fenixa, arheolozi su pronašli i ostatke još dvadesetak ceremonijalnih središta, što je najbolji pokazatelj značaja ovog otkrića.

Inomata i kolege istraživanje potkrepljuju i nedavnim dokazima po kojima se osporava teorija o tomu da su se Maje postupno razvijale gradeći manja sela koja su prerasla u urbana središta s piramidama i ostalim golemim građevinama, što je teorija koju su ranije zagovarali neki arheolozi.

Strukturu sličnu onoj u meksičkome Aguadi Fenixu, ali manju, znanstvenici su otkrili i ranije na lokalitetu Maja u Gvatemali pod nazivom Ceibal, a datira iz 950. godine prije nove ere.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti