Znanstvenici testiraju nove respiratore za oboljele od COVID-19 na neobičnim pacijentima

Prva ispitivanja provedena su na lutkama, no testiranje na životinjama nužno je prije upotrebe novih respiratora na ljudima.

Hina | 29.09.2020. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Liječnici su okupljeni oko operacijskog stola na kojemu, intubirana i uspavana, leži svinja teška tridesetak kilograma. Na njoj stručnjaci veterinarske klinike sveučilišta u Panami isprobavaju novi model respiratora, namijenjen pacijentima u teškoj fazi COVID-19.

Životinja je okružena aparatima koji prate njezine vitalne znakove i teško diše uz monoton ritam respiratora koji je održava na životu. Ona je četrnaesta po redu svinja koja sudjeluje u programu razvoja novih modela respiratora.

Prva ispitivanja provedena su na lutkama, no testiranje na životinjama nužno je prije upotrebe novih respiratora na ljudima, kaže dr. José Manuel Trujillo, specijalist na odjelu intenzivne njege.

Panama, zemlja s četiri milijuna stanovnika, ima najviše zaraženih koronavirusom u srednjoj Americi. Potvrđenih slučajeva je 104.000, a više od 2200 osoba umrlo je. I premda dnevni broj novih zaraženih opada posljednjih tjedana, vlasti strahuju od drugog vala i žele imati respiratore vlastite proizvodnje.

Jedan od najvećih problema u ovoj pandemiji jest manjak aparata i medicinske opreme, rekao je koordinator istraživanja Rolando Gittens.

Znanstvenici za ispitivanja koriste zdrave svinje teške između 25 i 40 kilograma. Dostavljaju im ih panamski uzgajivači.

Životinje se stavljaju u umjetnu komu i intubiraju. Pomoću slane otopine u životinja se izazivaju ozljede pluća koje oponašaju respiratorne probleme kritično oboljelih od COVID-19. Stručnjaci potom na svinji izmjenjuju konvencionalni respirator i lokalni prototip te uspoređuju na koji način funkcioniraju.

Nakon otprilike dva i pol sata ispitivanja životinja se eutanazira. Tijekom cijelog ispitivanja one ne osjećaju nikakvu bol, rekao je veterinar Juan Tapia.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti