Znanstvenici u ljudskom tijelu pronašli čak 3600 kemikalija koje mogu potjecati iz prehrambenih ambalaža

Nova studija otkriva više od 3600 kemikalija iz pakiranja hrane u ljudskim tijelima, od kojih njih 100 predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike, a autori tog istraživanja pozivaju na dodatna istraživanja i propise.

Branimir Vorša | 18.09.2024. / 13:30

Hrana u zamrzivaču u trgovini, ilustracija
Hrana u zamrzivaču u trgovini, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavna studija identificirala je više od 3600 kemikalija koje se koriste u pakiranju ili pripremi hrane u ljudskom tijelu, od kojih neke predstavljaju značajne zdravstvene rizike.

Rezultati navedenog istraživanja koji su objavljeni u časopisu Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, otkrivaju da, iako su neke kemikalije dobro poznate, druge ostaju uglavnom neproučene. Glavna autorica istraživanja, Birgit Geueke iz Zaklade Food Packaging Forum Foundation sa sjedištem u Švicarskoj, izrazila je zabrinutost tim otkrićem, navodeći da je oko 100 tih previđenih kemikalija visoko zabrinjavajuće za ljudsko zdravlje.

Punjenje baterije električnog automobila (Ilustracija: Getty) Baterije iz električnih automobila novi su i iznenađujući izvor onečišćenja opasnim "vječnim kemikalijama"

Kemikalije poput PFAS-a i bisfenola A pronađene su u ljudskom tijelu i već su na meti zabrana. Međutim, Geueke je istaknula potrebu za daljnjim istraživanjem, napominjući da nema gotovo nikakvih dokaza o zdravstvenim učincima drugih kemikalija. Također je istaknula da, iako studija pokazuje da su te kemikalije u ljudskom tijelu, ne može definitivno dokazati da potječu iz samo pakiranja hrane, jer su mogući i drugi izvori izloženosti.

Istraživanje je uključivalo analizu baza podataka koje prate kemikalije u ljudskim uzorcima. Tim je očekivao pronaći nekoliko stotina kemikalija, no umjesto toga identificirao je čak 3601, što predstavlja četvrtinu svih poznatih kemikalija koje dolaze u kontakt s hranom (prema podacima američkog FCC-a). Te kemikalije mogu migrirati iz materijala za pakiranje poput plastike, papira i metala, kao i iz drugih dijelova procesa proizvodnje hrane, poput pokretnih traka i kuhinjskog pribora.

Među kemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost su PFAS, također nazvane i "vječnim kemikalijama", koje se povezuju s raznim zdravstvenim problemima. Bisfenol A, hormonski disruptor, zabranjen je u bočicama za bebe u mnogim zemljama, dok su ftalati, koji se povezuju s neplodnošću, također otkriveni.

Kućanske kemikalije, ilustracija Alarmantno otkriće: Znanstvenici srušili bitnu pretpostavku o takozvanim "vječnim kemikalijama" i otkrili uznemirujuću stvar

Duane Mellor sa Sveučilišta Aston, koji nije bio uključen u istraživanje, pohvalio je studiju kao vrlo temeljit rad, ali je upozorio da ona ne govori u potpunosti o tome koliko su ljudi izloženi. Savjetuje da javnost zahtijeva bolje podatke od proizvođača hrane i minimalizira nepotrebno izlaganje kemikalijama kroz njihove navedene moguće izvore.

Europska unija ide prema zabrani PFAS-a u pakiranju hrane i planira provesti sličnu zabranu bisfenola A do kraja 2024. godine.

Izvor: Science Alert/AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti