Alarmantno otkriće: Znanstvenici srušili bitnu pretpostavku o takozvanim "vječnim kemikalijama" i otkrili uznemirujuću stvar

Istraživanje britanskih znanstvenika otkriva da se 'vječne kemikalije' u svakodnevnim proizvodima za njegu kože i čišćenje mogu infiltrirati u našu kožu, predstavljajući neočekivane toksične rizike za ljudsko zdravlje.

Branimir Vorša | 28.06.2024. / 15:13

Kućanske kemikalije, ilustracija
Kućanske kemikalije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Onečišćenje koje uzrokuju ljudi prodire u naša tijela na načine koje dosad nismo u potpunosti razumjeli. Nedavno istraživanje britanskog Sveučilišta u Birminghamu otkriva da takozvane 'vječne kemikalije' poput PFAS (per i polifluorirane alkilne tvari) mogu prodrijeti u našu kožu.

Ti postojani materijali, prvobitno stvoreni prije više od pedeset godina, tvrtkama poput DuPonta bili su poznati kao visoko otrovni kada se udahnu i umjereno otrovni kada se progutaju. Tajni dokumenti navedene tvrtke još iz 1961. godine pokazuju da neke vrste PFAS kemikalija ne smiju ni dodirivati ​​kožu.

No, 2024. znanstvenici su počeli otkrivati i ​​da se opasne PFAS kemikalije nalaze u brojnim proizvodima za njegu kože, uključujući kreme za sunčanje, hidratantne kreme i sredstva za čišćenje.

Stanica raka, ilustracija Široko prisutne "vječne kemikalije" mogu potaknuti stanice raka na širenje

Srušena kriva pretpostavka

Sposobnost tih kemikalija da se apsorbiraju kroz kožu ranije je odbačena, jer su molekule ionizirane, kaže znanstvenica za okoliš Oddný Ragnarsdóttir. Ona objašnjava da se smatralo da njihov električni naboj, koji odbija vodu i mrlje, sprječava i prelazak kožne membrane.

Međutim, eksperimenti Ragnarsdóttir i njezina tima osporavaju tu pretpostavku. Postoji više od 12.000 varijanti PFAS-a, ali njihovi učinci u krvotoku i razine toksičnosti još uvijek nisu jasni. Istraživači su se usredotočili na 17 uobičajenih PFAS kemikalija, primjenjujući ih na 3D model ljudske kože. Primijetili su da je čak 15 tih kemikalija prodrlo u model kože unutar 36 sati. NJihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Environment International.

Jedna zabrinjavajuća kemikalija, PFOA (perfluoro oktanska kiselina), postupno je ukinuta u SAD-u početkom 2000-ih zbog svoje toksičnosti, ali se i dalje pojavljuje u vodi iz slavine. Godine 2023. PFOA je globalno zabranjena Stockholmskom konvencijom UN-a zbog svojih kancerogenih učinaka. Nedavna studija pokazala je da se PFOA može apsorbirati i kroz kožu, pri čemu 13,5 posto ulazi u krvotok, a 38 posto ostaje u koži.

Nedvosmislen pokazatelj

Nedavna studija s muškim dobrovoljcem nedvosmisleno je pokazala da se PFOA u kremi za sunčanje može apsorbirati u kožu i krvotok. Vrlo je vjerojatno da se dio apsorbirane [PFOA] distribuira iz krvi u druge tekućine i tkiva, ističu autori te studije.  Međutim, izvješća o razinama PFAS-a u ljudskim organima i krvi su rijetka.

PFOA je zamijenjena kemikalijama kraćeg lanca zauvijek, ali one bi mogle biti još više zabrinjavajuće. Na primjer, perfluoropentanska kiselina (PFPeA), koja se obično nalazi u pakiranjima hrane, apsorbirana je četiri puta brže od PFOA. PFPeA je pokazao sustavnu toksičnost na mišjim modelima kada se nanese na njihovu kožu.

Kokteli, ilustracija Htjeli pomoći okolišu, pa ga još više ugrozili: Evo što su znanstvenici otkrili u omiljenim dodacima piću

Tehnika 3D modela kože, korištena ranije ove godine, također je pokazala da kemikalije u toksičnim usporivačima plamena, poput polibromiranih difenil etera (PBDE), mogu prodrijeti kroz kožu i ući u krvotok unutar jednog dana.

Iako i dalje ostaju mnoga pitanja o tim vječnim kemikalijama i njihovom upijanju kožom, sve veća zabrinutost među toksikolozima sugerira da je krajnje vrijeme da se tom problemu obrati veća pozornost.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti