Znanstvenici uspjeli iskoristiti umjetnu inteligenciju za praćenje santi leda iz svemira

Novi alat pogonjen umjetnom inteligencijom može identificirati sante leda u područjima gdje ima puno morskog leda, a to do sad nije bilo moguće.

Martina Čizmić | 26.11.2023. / 09:30

Sante leda, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Umjetna inteligencija sve se više koristi i u znanosti za analizu velikih količina podataka. Tako su britanski istraživači iskoristili novi alat pogonjen umjetnom inteligencijom za otkrivanje santi letda u Južnom oceanu.

Naime, do sad su znanstvenici samostalno analizirali podatke koje su dobivali sa satelita, a novim alatom mogu pratiti cijeli životni ciklus stotina i tisuća santi leda koje plutaju diljem Antarktika.

Kako su objavili u časopisu Remote Sensing of the Environment, sante leda igraju ključnu ullogu u dinamici oceana, ali i predstavljaju opasnost za brodove koji plove tim područjem. Stoga je od velike važnosti imati točnu informaciju o tome gdje se sante leda nalaze i koliko su velike.

Rub ledenjaka Pokrenuo se najveći ledenjak na svijetu: "Došlo je vrijeme"

Novi alat pogonjen umjetnom inteligencijom može identificirati sante leda u područjima gdje ima puno morskog leda, a to do sad nije bilo moguće.

Znanstvenici ističu da će ovaj alat omogućiti uočavanje santi leda koje su se odvojile i praćenje na njihovom putu te tako stvoriti potpuniju sliku dinamike santi leda u Južnom oceanu.

Za otkrivanje santi leda, alat koristi podatke radara sa sintetičkom aperturom (SAR) koji se nalazi u sastelitu Sentinel-1 i koji odašilje mikrovalove iz svemira te mjeri intenzitet reflektiranog zračenja. Sante leda dobri su reflektori mikrovalova zbog svoje strukture odnosno kristalića leda i snijega, pa su na slikama vidljivi kao jaki, svjetli signali.

Istraživači su demonstrirali izvedbu algoritma umjetne inteligencije na različitim satelitskim slikama, snimljenim u razdoblju od 12 mjeseci između listopada 2019. i rujna 2020. Alat je identificirao gotovo 30.000 santi leda; većina njih bila je relativno mala - oko jednog kilometra kvadratnog ili manji.

Rub ledenjaka Topljenje ledenjaka moglo bi imati puno ozbiljnije posljedice za život na Zemlji od pukog dizanja razine mora

Tehnologija koju smo upotrijebili za razvoj ovog alata već se često koristi za medicinsko snimanje i stoga smo uzbuđeni što možemo primijeniti istu tehnologiju na složene značajke koje se vide na SAR satelitskim slikama polarnih oceana. Metoda koju smo upotrijebili je točna kao i druge alternativne metode otkrivanja santi leda i nadmašuje većinu, bez potrebe za ljudskim utjecajem. To znači da se može lako proširiti izvan našeg područja istraživanja i čak omogućiti praćenje gotovo u stvarnom vremenu, istaknuo je Ben Evans, dio laboratorija za umjetnu inteligenciju British Antarctic Surveya (BAS) i glavni autor rada.

Istraživači se nadaju da će pomoću ovog alata moći na vrijeme prepoznati bilo kakve promjene u broju, veličini i putanjama santi leda. S obzirom na to da se zbog klimatskih promjena bilježi sve veći postotak otapanja leda, a ona i nastajanja santi, ovo se čini kao neophodan alat za držanje tih santi na oku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti