Znanstvenici zaustavili propadanje organa nakon smrti, obnovili stanične funkcije

Na temelju ranih pokusa na svinjama znanstvenici su otkrili da se propadanje tkiva nakon smrti može zaustaviti i da se stanične funkcije mogu obnoviti, što bi u konačnici moglo pridonijeti povećanju broja ljudskih organa za potrebe transplantacija.

Hina | 04.08.2022. / 08:07

Operacija (Foto: Getty Images)

Šezdeset minuta nakon što su zaustavili rad srca u anesteziranih životinja istraživači s Yalea uspjeli su ponovno pokrenuti cirkulaciju krvi pomoću specijaliziranog stroja i sintetičke tekućine koja prenosi kisik i ostale komponente važne jer potiču zdravlje stanica i suzbijaju nastanak upale.

Sićušna umjetno proizvedena klijetka Znanstvenici uspjeli proizvesti važan dio srca minijaturne veličine - i on kuca poput pravog

Nakon šest sati tretman obavljen takozvanom OrganEx tehnologijom smanjio je ili ispravio neka oštećenja, poput primjerice oticanja tkiva organa i kolapsa krvnih žila, do čega obično dolazi zbog nedostatka kisika u trenutku kad srčani zastoj obustavi protok krvi.

Rezultati pokazuju da nakon što prestane raditi tijelo nije 'tako mrtvo' kao što smo dosad pretpostavljali, rekao je Zvonimir Vrselja sa Sveučilišta Yale na brifingu za novinare. Uspjeli smo pokazati da smo u stanju 'uvjeriti' stanice da ne umru.

Genetska analiza tkiva ukazuje na to da su molekularni i stanični procesi obnove započeli nakon što je ponovno uspostavljena cirkulacija, objavili su znanstvenici u srijedu u časopisu Nature.

U usporedbi s tradicionalnim načinom obnove cirkulacije - ekstrakorporalnom membranskom oksigenacijom (ECMO) - tehnologija OrganEx uspjela je očuvati kompaktnost tkiva, smanjiti staničnu smrt i obnoviti odabrane molekularne i stanične procese u više vitalnih organa, napisali su istraživači.

Nadaju se da će im tehnologija OrganEx s vremenom omogućiti da se poveća broj ljudskih organa za transplantaciju kod darivatelja s teškim nepovratnim ozljedama mozga tako što će se spriječiti oštećenja koja nastaju nakon prestanka cirkulacije krvi. Takvi organi zasad funkcioniraju lošije nakon transplantacije u odnosu na one dobivene od moždano mrtvih donora koji su na aparatima za održavanje života.

Srce, ilustracija Revolucionaran medicinski pomak: Znanstvenici izliječili i regenerirali srce oštećeno srčanim udarom

No znanstvenici upozoravaju da bi dotad mogle proći godine.

Teoretski, tehnologija bi se jednog dana mogla upotrijebiti da se u život vrati netko tko je netom umro. No smatraju da će trebati obaviti još brojne eksperimente prije nego što se postignu rezultati.

Vjeruju kako je zasad upotreba u transplantaciji organa puno bliži i realističniji cilj, no generalno je bilo kakva upotreba OrganExa kao medicinske terapije "na dugom štapu." 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti