Znanstvenici zavirili ispod morskog dna i otkrili nešto "potpuno neočekivano"

Ono što je trebao biti rutinsko zaranjanje na dubokomorsko dno, pretvorilo se u spektakularno otkriće.

Martina Čizmić | 17.10.2024. / 10:14

Morsko dno (Foto: YouTube/SchmidtOcean/Screenshot)

Ljudi godinama istražuju svijet oko sebe. I iako smo već do sad istražili dobar dio našeg okoliša, još uvijek postoje neka područja koja nas mogu iznenaditi svojim tajnama. 

Tako su se članovi dubokomorske ekspedicije Kraljevskog nizozemskog instituta iznenadili kad su zaronili na dno mora i ispod njegove površine pronašli - ono što nitko tamo nije očekivao. 

Ekspedicija je istraživala dubokomorske stijene u Tic Ventu, hidrotermalnom otvoru na tekstonskoj barijeri zapadno od Amerike. Radi se o podvodnom vulkanskom grebenu koji je poznat po tome da privlači sve vrste mikroskopskog morskog života. Koristeći podvodnog robota na daljinsko upravljanje, željeli su prikupiti uzorke stijena kako bi provjerili ličinke i druge male organizme koji žive na njima. 

Mapiranje morskog dna (Foto: Seabed 2030) Do 2030. stručnjaci žele mapirati morsko dno

S obzirom na to da su stijene bile preteške za robota, znanstvenici su odlučili zaviriti ispod morskog dna i vidjeti ima li tamo života. I ostali su zapanjeni. Pronašli su sićušne šupljine prepune crva cjevašca i puževa koji su do tad bili viđeni samo na površini morskog dna. 

Ovo je bilo potpuno neočekivano, rekla je istraživačica Sabine Gollner, koja je i koautorica studije o nalazima, objavljene u časopisu Nature Communications. Priznala je da su se nadali pronaći nekoliko primjeraka, ali ne tako bogat i živ ekosustav na toj dubini i još ispod površine. 

Istraživači vjeruju da ličinke ovih morskih stvorenja možda putuju kroz otvore na struji "tople tekućine", što je otkriće koje bi nam moglo pomoći da shvatimo kako život funkcionira u takvim velikim dubinama.

Otvorni ekosustav u ovom području nije ograničen na ono što vidimo gore, rekla je Gollner, uključuje i život u podzemlju.

Gollner i njen tim ističu kako bi ovo moglo značiti da postoji način kako očuvati "ekstremofile" poput ovih podpovršinskih ličinki od prijetnje dubokomorskog rudarenja. Ali i da još uvijek ne znamo dovoljno o tome što se skriva ispod površine našeg planeta. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti