Znate li koliko košta gradnja kuće na Mjesecu? Cifra se i ne čini tako velika

Jedan je financijski analitičar pokušao izračunati koliko bi trebali platiti kada bi se danas odlučili na gradnju kuće na Mjesecu, kada bi tako nešto bilo moguće naravno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2021. / 17:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Što mislite koliko bi novaca trebalo da se izgradi kuća na - Mjesecu? Odgovor na to pitanje pokušao je dati financijski analitičar Salman Haqqi, a cifra koju je dobio i ne čini se prevelika, s obzirom na lokaciju i iznosi 60 milijuna dolara. Naravno, to ne znači da netko tko ima 60 milijuna dolara može izgraditi kuću na zemljinu satelitu jer, da je tako, Elon Musk već bi izgradio male gradove, no riječ je o nekakvim okvirnim predviđanjima u koje su uzeti u obzir različiti faktori važni za teoretsko lunarno graditeljstvo.

Slika nije dostupna ESA testira autonomnog robota koji će istraživati špilje na Mjesecu

Tako su izračunati troškovi poput specijalnih materijala potrebnih za izgradnju (npr. prozori otporni na meteore), a koji bi mogli izdržati mjesečevu atmosferu, troškovi putovanja od Zemlje do Mjeseca i prijevoz materijala, kao i troškovi astronauta i njihova satnica na Mjesecu koja je, nije teško pretpostaviti, veća u odnosu na satnice građevinskih radnika na našoj planeti.

Zanimljivo, Haqqi smatra kako bi gradnja novih kuća na Mjesecu naknadno bila jeftinija zato što će generatori struje, alati i radnici već biti tamo pa ih neće biti potrebno slati, što će smanjiti troškove potrebne za prve građevinske pothvate. Cijena bi tada mogla pasti na “samo” 51 milijun dolara.

Među brojnim, ali zaista brojnim problemima i izazovima o kojima treba razmišljati prilikom maštanja o građevinskim radovima na Mjesecu jest i kupovina mjesečeva zemljišta. Iako postoji posebna web-stranica na kojoj možete provjeriti cijene i kupiti posjed na Mjesecu, prema međunarodnim sporazumima iz prošlog stoljeća, to u praksi nije moguće.

Slika nije dostupna Rusija i Kina potpisale sporazum o zajedničkom osvajanju Mjeseca

No to su sitnice koje, barem za ova predviđanja možemo zanemariti. Ono na što ipak treba misliti, naglašava Haqqi, jest osnovna infrastruktura potrebna za život poput energije. Prema njegovom građevinskom troškovniku, struja bi se dobila putem solarnih panela, no na stranici Futurism upozoravaju kako bi se takvi paneli trebali razlikovati od onih koje koristimo na Zemlji. Naime, njima prijete opasnosti poput radijacije i meteora, a problem je i činjenica što bi kuća s vremena na vrijeme bila u potpunom mraku tijekom dva tjedna, uz temperature od -173 stupnja C. Jedno od rješenja je i dovoženje nuklearnog reaktora sa Zemlje, što bi bio dodatni trošak od - milijardu dolara.

Pored toga treba razmišljati i o dodatnim troškovima za hranu i preživljavanje jer, naravno, hranu će trebati uzgojiti na licu mjesta, a trebat će naći i izvore vode (miniranjem leda ili donošenjem sa Zemlje), što nije baš jednostavno na Mjesecu.

Slika nije dostupna “Ovo će biti sljedeća industrijska revolucija”: Svemirski hotel bit će najveći objekt u svemiru koji je izgradila ljudska ruka

No dok vjerojatno nećemo tako skoro moći kupovati posjede na Mjesecu, to ne znači da do kraja desetljeća nećemo moći boraviti u svemiru i uživati u pogledu na naš planet i njegov satelit i to iz svemirskog hotela. Prema (pre)ambicioznom projektu, gradnja prvog svemirskog hotela Voyager Station trebala bi početi 2025., a već 2027. u njemu će se moći odmarati prvi gosti.

Izvor: Fox Business
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti