Google je redizajnirao mape, a novitete je prikazao na karti - Hrvatske

Googleove karte sada su bogatije i detaljnije, a kako izgleda njihov novi kolorit, prikazali su na mapama nekoliko područja, uključujući i dio jadranske obale od Splita prema jugu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2020. / 15:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Danas se (s pravom) možemo zapitati kako smo se u prošlosti snalazili na putovanjima ili čak pretragama ulica u gradovima u kojima živimo bez Googleovih karata. Uz detaljan kartografski prikaz te GPS, teško se više možemo izgubiti i u mjestima koje nikada nismo posjetili te nam je cijeli svijet dostupan na ekranu mobitela ili računala, barem virtualno.

Slika nije dostupna Za siguran boravak u prirodi i na planinama: Dostupne su digitalne karte HGSS-a

Googleove karte dostupne su već 15 godina te s kartama visoke rezolucije američka kompanija pokriva čak 98 posto svjetske populacije. Ovaj tjedan googleovci su najavili nova poboljšanja i još detaljniji i bogatiji prikaz na mapama. "Kolorističniji" prikaz postignut je pomoću nove algoritamske tehnike prikaza boja koju su primijenili, pa se tako na mapama sada mogu razlikovati "sunčane plaže i pustinje od plavih jezera, rijeka i oceana", a može se prepoznati bujnost vegetacije, pa čak i snježni vrhovi planina.

Kako izgleda novi prikaz na kartama i koliko je bolji i bogatiji u odnosu na dosadašnja rješenja, googleovci su demonstrirali na nekoliko primjera, a nama je najzanimljivije što je jedna od karata na kojoj su dočarali promjene i karta - Hrvatske, tj. dijela srednjeg Jadrana od Splita prema jugu. Na novoj karti jasno se vidi zelenilo, guste šume te plaže uz mjesta uz Jadran te na Braču i Hvaru, dok stara karta izgleda prilično siromašno.

Novi prikaz vidljiv je na svim dijelovima svijeta koji su pokriveni mapama, od malih ruralnih gradova do velikih metropola. Pored toga, najavljeni su i još neki noviteti, no oni će biti dostupni samo na određenim područjima. Riječ je o boljem prikazu sadržaja, tj. prometnica na kartama nekih većih gradova na kojima će biti jasno vidljive ceste, pločnici, pješačke zone itd. te će biti dostupne informacije o pristupačnosti za osobe u invalidskim kolicima i za dječja kolica.

Slika nije dostupna Waze predstavio novu opciju koja bi vozačima mogla spašavati živote

Za početak detaljan prikaz ulica bit će dostupan samo na kartama New Yorka, Londona i San Francisca. To možemo očekivati tijekom sljedećih mjeseci, a iz Googlea već su najavili da će s vremenom detaljne mape biti dostupne i u nekim drugim gradovima.

Izvor: Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti