Turska će poštivanje samoizolacije pratiti nadziranjem pametnih telefona

Epidemija se u Turskoj ubrzano širi već nekoliko dana. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih, od kojih je 812 umrlo.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Turske vlasti pratit će kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na koronavirus i članove njihovih obitelji zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, priopćila je u četvrtak vlada, u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz svoje kuće, primit će SMS, a zatim i automatizirani telefonski poziv kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere.

Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna.

Vijest o mjeri koja ovog tjedna treba stupiti na snagu dolazi u trenutku kada više europskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s Covidom-19 a da se pritom ne naruši privatnost.

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštovanju zakona o zaštiti osobnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kada epidemija prođe.

Zahvaljujući sličnim projektima u drugim zemljama svijeta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju Covida-19, ističu iz ureda.

Epidemija se u Turskoj ubrzano širi već nekoliko dana. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih, od kojih je 812 umrlo.

Zbog takve situacije predsjednik Recep Tayyip Erdogan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu zračnog prometa i ograničenje putovanja.

No oporba i liječnici pozivaju Erdogana da uvede opću karantenu, što predsjednik odbija jer ne želi paralizirati oslabljeno tursko gospodarstvo.

Zasad samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 i kronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupnju hrane.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti