Proročanstva iz filma 'Povratak u budućnost 2': Evo što su sve predvidjeli za 2015. godinu

Budućnost iz filma "Povratak u budućnost" već je stigla...

Monika Nožić Monika Nožinić | 21.10.2015. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Film "Povratak u budućnost 2" vrlo je popularan i danas, a upravo se u drugom nastavku filma legendarni dvojac iz prošlosti, Marty McFly i Doc Brown, otisnuo u 2015. godinu, točnije 21. listopad ove godine koji smo svi s nestrpljenjem iščekivali.

Krajem 80-ih godina, kada se film pojavio, ljudi su se pitali hoće li uređaji s kojima su se akteri filma susreli zaista pojaviti do 2015. godine, a sudeći po onome što danas imamo, bili su u pravu.

Čuveni "hoverboard"

Hoverboard je Martyja spasio iz raznih situacija, a na radost brojnih obožavatelja, izgleda da je taj izum blizu svog ostvarenja.

Kompanija Lexus napravila je pravi hoverboard, odnosno leteći skateboard. Kao što je i bilo rečeno u drugom dijelu filma "Povratak u budućnost", leteći skateboardi pojavili su se 2015. godine.

O ovom smo skateboardu već pisali, a u kratkom promotivnom videozapisu možete vidjeti skate (hoverboard) koji po principu magnetne levitacije lebdi nekoliko centimetara iznad zemlje. Unutar hoverboarda nalaze se magneti od kojih su neki hlađeni tekućnim dušikom.

Pametna odjeća

U filmu Marty McFly u jednom trenutku oblači jaknu koja se automatski prilagođava njegovom tijelu, a Google je nedavno priopćio da planira proizvodnju "pametnog tekstila".

Danas se pod pametnom odjećom smatraju tzv. "IoT" (Internet of Things) predmeti koji u sebi imaju tehnologiju pomoću koje se mogu povezati na internet i na ostale pametne uređaje.

Znanstvenici su nedavno napravili i materijal koji će omogućiti nevidljivost, što je za današnje standarde i više nego dovoljno pametno.

Tenisice koje se same vežu

Kompanija Nike je još 2011. godine izbacila futurističke tenisice koje je nosio Marty, ali tada još nisu postojale Powerlace vezice.

No, grupa Kanađana na Kickstarteru je počela prikupljati novac za sustav koji bi do kraja 2015. vezanje cipela mogao znatno olakšati.

Osim ovoga, napravljene su i tenisice kojima ćemo pomoću aplikacije na pametnom telefonu moći mijenjati boju, kao i tenisice koje će se prilagođavati našem stopalu.

Tableti

U sceni u kojoj se Doc našao s Martyjem, vidljivo je da Doc nosi nešto što izgledom podsjeća na današnji iPad.

Tableti su danas, poput pametnih telefona, uobičajena pojava i stvar bez koje je teško zamisliti život.

Nosiva/Wearable tehnologija

Nosiva tehnologija jedan je od najvećih tehnoloških trendova budućnosti koji će zasigurno uvelike promijeniti našu svakodnevicu.

Počevši od pametnih narukvica i satova, Oculus Rifta, pametnih naočala poput Google Glassa koje podsjećaju na one iz filma i koje nas mogu odvesti u virtualnu stvarnost, sve je to velik napredak za cijelo čovječanstvo.

U filmu "Povratak u budućnost 2" Marty sjedi za stolom s pametnim naočalama na glavi putem kojih obavlja video-pozive i gleda TV.

Sudeći prema fotografijama, pitamo se je li film zaista poslužio kao jedina inspiracija nekim današnjim uređajima?!

Video-pozivi i hologrami

U filmu su prikazani video-pozivi koji su danas naša svakodnevnica i koje možemo obavljati i putem pametnih telefona.

 

Osim toga, već je napravljen i hologram koji se može dotaknuti, a o kojemu smo također pisali.

Leteći automobili

Iako danas na ulicama još uvijek ne možemo vidjeti leteće automobile, i to bi se uskoro moglo promijeniti. Prije nekoliko mjeseci, na tehnološkoj konferenciji u Beču otkriven je pravi leteći automobil koji će vozačima omogućiti izbjegavanje gužve i s kojim će jednostavno poletjeti.

Ovaj automobil-zrakoplov najnormalnije se može voziti po cesti, a kada je potrebno, samo jednim pritiskom na gumb možete ga pretvoriti u malu letjelicu s dva sjedala koja može poletjeti i sletjeti na bilo koji aerodrom.

Ovo zanimljivo prijevozno sredstvo budućnosti nosi ime AeroMobil 3, a napravila ga je jedna slovačka kompanija. Osim letećih automobila, kompanije Google i Tesla Motors rade na automobilima kojima čovjek neće morati upravljati.

Iako na današnji dan nažalost još uvijek nemamo leteće automobile, predviđanje filma "Povratak u budućnost 2" ipak je bilo relativno točno.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti