10 nevjerojatnih predviđanja velikog Nikole Tesle

Čovjek koji je predvidio budućnost...

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.01.2017. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki izumitelji svojim su revolucionarnim izumima iz temelja mijenjali svijet. Jedan od originalnih tehnoloških superzvijezda bio je izumitelj Nikola Tesla (1856-1943), tvorac gotovo 700 patenata i do sada je postao više od kultnog heroja. Teslino ime krasi jednu od najvećih tehnoloških kompanija današnjice, a njegova predviđanja budućnosti učinili su ga pravim prorokom budućnosti.

Evo što se sve od njegovih predviđanja ostvarilo:

1. Pametni telefoni

Tesla je zamislio bežični uređaj koji će podržavati i telefonsku tehnologiju i raditi preko mreže poput Interneta.

Njegov opis uređaja iz 1926. zvuči baš poput pametnog telefona:

"Kada se bežična tehnologija proširi, cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan "veliki mozak". Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona savršeno moći vidjeti i čuti jedni druge, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara, a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon nositi u džepu", rekao je Nikola Tesla.

2. WI-FI

Poznato je da se Tesla poprilično zalagao za bežičnu tehnologiju na kojoj je puno radio, iako je često nailazio na nerazumijevanje i otpor znanstvene zajednice.

"Kad bežični prijenos električne energije postane komercijalan, način prijevoza te način prijenosa informacija revolucionarizirat će se. Uostalom, već sad svjedočimo prijenosu slike na kraćim udaljenostima. Prije 30 godina nismo vjerovali da tako nešto može biti moguće. U budućnosti se sami principi neće mijenjati, samo će se tehnologija dodatno razviti", izjavio je davne 1926. u jednom od intervjua.

3. Električni automobili

Da, upravo je on shvatio što će se sve dogoditi, a trebalo je samo 118 godina da bi Teslina predviđanja u stvarnost pretvorio vlasnik istoimene kompanije i jedan od velikih inovatora današnjice, Elon Musk.

Nikola Tesla je 1930. konstruirao misteriozni automobil koji je radio pomoću antene i dvije čudne metalne šipke koje su izlazile iz "energetskog prijamnika" montiranog ispod komandne ploče. Originalni benzinski motor na automobilu zamijenjen je okruglim, potpuno zatvorenim električnim motorom. Automobil je bio testiran tjedan dana i bez ikakvog napora dostizao je brzine do 144 km/h. Automobil nije ispuštao nikakve emisije, no nakon tjedan dana testiranja, tajanstveni "prijamnik" je uklonjen te je električni motor zamijenjen originalnim benzinskim motorom. Glasine kažu da je Westinghouse dostavio eksperimentalni motor za automobil, dok je Tesla svoju patent za pretvarač prodao upravo Westinghouse kompaniji. Što se dalje dogodilo ostaje veliki misterij, no Tesla je oduvijek tvrdio da nam elektrane i kablovi, a posebice benzinski motori, nisu potrebni.

4. Bežični prijenos energije

Bežični prijenos električne energije u svijetu je nažalost još uvijek neostvaren san, no da Nikola Tesla živi u 21. stoljeću, to bi već bilo ostvareno. Kako bi dokazao da taj koncept nije samo utopija, Tesla je započeo izgradnju tzv. Wardenclyff tornja.

Ovaj je toranj konstruiran radi potencijalnog obavljanja i unaprijeđenja prekooceanskog prijenosa energije i prekooceanske komunikacije, no trebao je poslužiti i za istraživanja koncepta za bežični prijenos električne energije.

Tesla je vjerovao da se putem tornja mogu bežično prenositi neograničene količine električne energije do bilo kojeg mjesta na planeti, bez uporabe klasičnih sredstava prijenosa poput bakrenih kablova, no do danas nije dokazano da je takav prijenos struje moguć.

5. Najopasniji izum - zrake smrti

Glasine da je Tesla proizveo smrtonosne zrake - oružje za buduća ratovanja pojavile su se još početkom 1924. godine. O njima su detaljno izvještavale američke novine, pišući da Tesline potpuno nevidljive zrake mogu zaustaviti zrakoplov u letu, što je Tesla i dokazao svojim eksperimentima. Uređaj pod nazivom Teleforce Tesla je izumio 1930. godine i mogao je emitirati ogromnu količinu energije s kojom su se mogli rušiti "neprijateljski avioni, uništavati vojske ili bilo što drugo što ne želite da postoji". Teleforce nikada nije konstruiran jer se vjerovalo i strahovalo da će uništavanje država postati previše lako.

Tesla je snop smrti smatrao najvažnijim svojim izumom među 700 dotadašnjih. "Slao bi koncentrirane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz zrak koji bi mogli oboriti deset tisuća neprijateljskih zrakoplova na udaljenosti od 250 milja te prouzročiti trenutnu smrt milijunskih armija. Bilo bi to bešumno oružje koje bi svoj 'posao' obavljalo bez traga", objasnio je u intervjuu 1934. godine.

Tesline izjave bile su vrlo zanimljive. Jedna od njih odnosi se na današnje doba: "U XXI stoljeću civilizirani narodi potrošit će veći dio svojih sredstava za obrazovanje, a manji za rat. Da bi se iskorijenio čovjekov nagon za sukobljavanjem, bit će potrebno više od jednog stoljeća. Rat se može zaustaviti ne tako što ćemo jake učiniti slabim, već tako što ćemo svaku naciju, slabu ili jaku, učiniti sposobnom da se brani". Današnje vrijeme pokazuje da je Nikola Tesla bio potpuno u pravu. "Za čovječanstvo bi svakako bilo najbolje da se ratovi prekinu", nastavlja Tesla, "jer će u njima najviše stradati civilno stanovništvo, nevini ljudi".

Na dokumentu koji dokazuje da je Nikola Tesla od Sovjeta dobio 25 000 dolara za nacrte smrtonosnog novog oružja stoji potpis Johna G. Trumpa, strica američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. John G. Trump bio je cijenjeni profesor na MIT-ju koji je svojim radom u područjima kojima se bavio i Tesla stekao dovoljno poštovanja da ga FBI pozove odmah nakon što je znanstvenik umro. No, on o Teslinom radu u posljednjih 15 godina njegova života iznosi mišljenje drugačije od onoga što se sada dokazuje. Prema Trumpu, sav je Teslin rad bio spekulativne, filozofske pa i promotivne naravi, ali nije uključivao nove utemeljene principe ili metode da bi se nešto od toga i realiziralo.

6. Tehnologija dronova

Tesla je tvrdio da će "električno pogonjeni zračni brodovi prevoziti putnike od New Yorka do Londona za tri sata", putujući na 13 kilometara iznad Zemlje. Također, tvrdio je da će ovi brodovi crpiti energiju iz atmosfere i da nikad neće imati potrebu za dopunjavanjem goriva.

"Zračni brodovi bit će bez pilota i koristit će se za prijevoz putnika na određene destinacije ili za daljinski upravljane zračne napade", izjavio je. Mnogi smatraju da su današnji dronovi bazirani na ovoj Teslinoj tehnologiji.

7. Žene i vlast

Još jedna od stvari koje je Tesla u istom intervjuu predvidio je i da će muškarci postati inferiorni ženama.

"Ova borba za ravnopravnost spolova završit će novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena".

9. Leteća vozila

Legendarni izumitelj je 1911., u intervjuu za New York Herald, otkrio da radi na letjelici koja će prkositi gravitaciji.

"Moj stroj neće imati ni krila ni propelere. Kada ga budete vidjeli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letjelici. Ipak, ona će letjeti brzinom koja do sada nije dostignuta i bit će vrlo sigurna. Također, dugo će moći levitirati na mjestu unatoč jakom vjetru", rekao je Tesla.

Teslin leteći stroj trebao se pokretati iz besplatnog energetskog sustava, za razliku od ostalih aviona koji snagu crpe iz nafte. Ovaj izum doživio je istu sudbinu kao i njegov projekt besplatne električne energije.

U jednom od svojih intervjua izjavio je: "Predviđam razvoj letećeg stroja dužeg od automobila i očekujem da gospodin Ford napravi veliki doprinos u tom području. Problem parkiranja automobila i izgradnje dugih cesta time će biti riješen".

10. Magnetska rezonanca (MRI)

Nikola Tesla je 1900. godine objavio povezanost tijela i elektromagnetizma, 50 godina poslije shvatilo se da tijelo reproducira elektromagnetske valove, a 75 godina nakon toga napravili smo potpuno neinvazivan uređaj za magentsku rezonancu putem kojega, snimkom tijela, možemo otkriti bolesti u ranoj fazi i time produžiti ljudski život.

Tesla je još 1896. godine napravio prvu rendgensku snimku koja se u to vrijeme nazivala x zračenje, čime je doslovno napravio nešto što se zove dijagnostika tijela. Svoje nalaze predao je Wilhelmu Roentgenu, koji ih je nastavio usavršavati do iskoristivosti, a iz 1901. datira pismo u kojem Roentgen zahvaljuje Tesli, što je izravni dokaz njihove suradnje.

Izvor: BigThink

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti