10 savjeta za sigurnije korištenje interneta

Bez obzira na to koliko mislite da su vaši uređaji zaštićeni, uvijek je dobro pojačati tu zaštitu.

Martina Čizmić | 31.05.2017. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet je danas dostupan gotovo svima - kako malima, tako i velikima. Djeca sve ranije počinju koristiti pametne uređaje i računala, a na roditeljima je da kontroliraju kakav im je sadržaj dostupan i koliko vremena provode pred ekranom.

Da biste bili sigurni kako su vaša djeca (a i vaši uređaji) zaštićena od nepodobnog sadržaja ili zlonamjernih programa, trebali biste voditi računa o njihovoj sigurnosti.

Budite pametniji od zločestih tipova

Prije nego što pustite djecu ili članove obitelji koji nisu vični korištenju za računao ili pametni uređaj, trebali biste uvesti neka pravila kako bi mogli sigurno istraživati po internetu.

Budite svjesni potencijalne prijetnje. Redovito ažurirajte programe i operativni sustav na svom računalu kako biste uvijek imali najbolju moguću zaštitu od cyber kriminalaca.

Educirajte članove obitelji o tome što je phishing. Kako je to definirao CERT "phishing je vrsta socijalnog inženjeringa kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke koristeći pritom postojeće Internet servise. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.) kako bi ostvarili financijsku korist." Dakle, vi znate da ne smijete otvarati sumnjive linkove niti ostavljati osobne podatke na stranicama za koje niste sigurni tko im je vlasnik. Sad je vrijeme da to naučite i druge.

Čitajte sitna slova. Čak i velike tvrtke mogu u svojim Uvjetima korištenja skrivati sitna slova kojima im doslovno dajete za pravo da s vašim podacima rade što žele. EU uvodi GDPR, odnosno Opću uredbu o zaštiti podataka kojom će pokušati regulirati upravljanje osobnim podacima. No, bolje je biti oprezan.

Koristite lozinke, uvijek i svugdje. Vjerovali ili ne, ali lozinke su prva crta obrane od hakerskog napada. Ako je vaš sustav zaštićen dovoljno jakom lozinkom manje su šanse da ćete postati žrtva hakerskog napada.

Vodite računa o društvenim mrežama. Vjerojatno barem jedan član vaše obitelji ima profil na nekoj od društvenih mreža. Educirajte ga o tome koje sve opasnosti vrebaju (phishing, virusi, malware, hakiranje, bullying...) i obratite pozornost na poruke ili objave koje stižu s njegovog ili njezinog profila. Ako primijetite neku sumnjivu aktivnost, obavijestite ih.

Otkrijte svoje slabe točke. Jedna od najslabijih točaka je vaša bežična mreža. Da, svima je lakše upisati neku jednostavnu lozinku koju će brzo zapamtiti, no ona je zbog toga ranjiva za hakere. Uzmite si vremena i osmislite lozinku koja će biti jedinstvena i teška za otkrivanje. A nije na odmet ni instalirati neki od sigurnosnih programa koji će vas upozoriti ako netko pokuša neovlašteno ući na vašu mrežu.

Razgovarajte s djecom o sigurnosti na internetu. U hrvatskoj djeluje Centar za sigurniji internet na čijim web stranicama možete pronaći cijeli niz savjeta kako razgovarati s djecom, a može poslužiti i starijima. Također, ako ste u nedoumici, možete potražiti pomoć na njihovom besplatnom savjetodavnom telefonu.

Nemojte zaboraviti na pametne uređaje. Pametni telefoni i tableti trebaju jednaku zaštitu kao i vaše računalo, ako ne i veću. Vodite računa da su operativni sustavi ažurirani, a nije na odmet ni instalirati dodatnu zaštitu u obliku antivirusnog programa i programa za enkripciju osjetljivih podataka. Želite li dodatno zaštititi djecu, a i uređaj, možete i otvoriti zaštićeni dječji profil.

Koristite kreditne umjesto debitnih kartica. Kartičarske kuće osiguravaju kreditne kartice i neće vas teretiti za štetu ako vam ukradu karticu i s njom krenu u šoping. Još je bolje rješenje za kupovinu na internetu koristiti jednokratne, svojevrsne bon-kartice, koje možete koristiti dok imate novaca na njoj. Kad potrošite sredstva, kartica se deaktivira i baca u smeće.

Kad ste u dvojbi, pitajte i tržište pomoć. Ako niste sigurni što i kako napraviti, uvijek možete potražiti pomoć. Većina velikih proizvođača softvera ima svoje linije za pomoć, a uvijek se možete obratiti i na CSI-ov savjetodavni telefon.

Bez obzira na to koliko je vaše znanje i koliko mislite da su vaši uređaji i svi koji ih koriste zaštićeni, uvijek je dobro još malo pojačati tu zaštitu. Za svaki slučaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti