5G će britanskom gospodarstvu donijeti gotovo 60 milijardi eura u pet godina

Trenutačne procjene govore da bi uvođenje 5G-a u sljedećih pet godina dalo doprinos britanskom gospodarstvu od 58,9 milijardi eura, a do 2030. godini čak 78,7 milijardi eura.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2020. / 12:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavio rezultate istraživanja Assembly Researcha, neovisne tvrtke sa sjedištem u Londonu, o utjecaju uvođenja 5G mreže na tamošnje gospodarstvo, kojim je potvrđen snažan gospodarski potencijal 5G-a. Trenutačne procjene govore da bi uvođenje 5G-a u sljedećih pet godina dalo doprinos britanskom gospodarstvu od 58,9 milijardi eura, a do 2030. godine čak 78,7 milijardi eura, što čini više od 3 posto BDP-a zemlje.

S druge strane, znatnije kašnjenje s implementacijom Vladina plana da Ujedinjeno Kraljevstvo do 2025. godine postane u potpunosti gigabitno društvo moglo bi značajno koštati tamošnje gospodarstvo. Kašnjenje od jedne godine moglo bi značiti izgubljeni potencijal u produktivnosti u iznosu od 11,1 milijardu eura, dok bi kašnjenje od dvije godine taj gubitak povećalo na 32,8 milijardi eura.

S obzirom na to da smo ključan dobavljač britanskog telekomunikacijskog sektora još od 2001. godine, spremni smo na aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti telekomunikacijske industrije, izjavio je Victor Zhang, potpredsjednik Huaweija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posljednjih godina postiglo značajan napredak u uvođenju mreža nove generacije, a Vlada je obećala da će cijela zemlja biti povezana s najbržim internetom na svijetu, no brzina njihova uvođenja još uvijek je niža od drugih europskih država.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti