Novi modeli prometa, kao i prijevoznih sredstava općenito postali su nužnost i brojne kompanije se vrlo intenzivno uključuju u razvoj novih rješenja. Airbus, kao jedan od najpoznatijih brendova kada je u pitanju zračni prijevoz, do kraja godine planira predstaviti prvi prototip svojevrsnog letećeg taksija bez vozača!

Za sada se zna samo da je projekt nazvan Atana, a prema objavljenom videu riječ je o svojevrsnom hibridu malenog helikoptera i drona, odnosno bespilotne letjelice. Cijela priča funkcionira otprilike na konceptu kakav je ponudio Uber kada je u pitanju cestovni prijevoz. Iako, ovdje postoji krucijalna razlika, jer kod Ubera je sve temeljeno na vozačima i njihovim vozilima, dok će Airbus sve obavljati samostalno i to, podvlačimo, bez pilota u Atani.

Sve ostalo neodoljivo podsjeća upravo na Uber, jer će putnici koji žele brzi prijevoz, bez i najmanje mogućnosti da zapnu u prometnoj gužvi, Atanu naručiti putem aplikacije. Dovoljno će biti da upišu svoje podatke, kao i lokaciju na kojoj se nalaze, sve ostalo će obaviti Atana, koja će doletjeti po njih i zrakom ih transferirati na odredište.

Logično je, pitanje kako će sve funkcionirati u praksi, pogotovo kada je u pitanju koordinacija s kontrolorima leta, kako bi se mogućnost bilo kakvog zračnog incidenta svela na minimum.

Airbus kao jedan od najvažnijih faktora u poslovima zračnog prijevoza u videu je demonstrirao potpunu usklađenost s agencijama za zračni promet, a ako ovakav koncept doista doživi primjenu u praksi, bit će to istinska revolucija. Tijekom idućeg tjedna na Paris Air Show eventu trebalo bi biti poznato više detalja o Atani…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju