Airbus će do kraja godine predstaviti prvi leteći taksi bez pilota

Airbus planira do kraja godine predstaviti prototip letećeg taksija bez pilota koji će promijeniti način na koji putujemo

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.06.2017. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi modeli prometa, kao i prijevoznih sredstava općenito postali su nužnost i brojne kompanije se vrlo intenzivno uključuju u razvoj novih rješenja. Airbus, kao jedan od najpoznatijih brendova kada je u pitanju zračni prijevoz, do kraja godine planira predstaviti prvi prototip svojevrsnog letećeg taksija bez vozača!

Za sada se zna samo da je projekt nazvan Atana, a prema objavljenom videu riječ je o svojevrsnom hibridu malenog helikoptera i drona, odnosno bespilotne letjelice. Cijela priča funkcionira otprilike na konceptu kakav je ponudio Uber kada je u pitanju cestovni prijevoz. Iako, ovdje postoji krucijalna razlika, jer kod Ubera je sve temeljeno na vozačima i njihovim vozilima, dok će Airbus sve obavljati samostalno i to, podvlačimo, bez pilota u Atani.

Sve ostalo neodoljivo podsjeća upravo na Uber, jer će putnici koji žele brzi prijevoz, bez i najmanje mogućnosti da zapnu u prometnoj gužvi, Atanu naručiti putem aplikacije. Dovoljno će biti da upišu svoje podatke, kao i lokaciju na kojoj se nalaze, sve ostalo će obaviti Atana, koja će doletjeti po njih i zrakom ih transferirati na odredište.

Logično je, pitanje kako će sve funkcionirati u praksi, pogotovo kada je u pitanju koordinacija s kontrolorima leta, kako bi se mogućnost bilo kakvog zračnog incidenta svela na minimum.

Airbus kao jedan od najvažnijih faktora u poslovima zračnog prijevoza u videu je demonstrirao potpunu usklađenost s agencijama za zračni promet, a ako ovakav koncept doista doživi primjenu u praksi, bit će to istinska revolucija. Tijekom idućeg tjedna na Paris Air Show eventu trebalo bi biti poznato više detalja o Atani…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti