Aktivisti u šoku: Europska direktiva o zaštiti autorskih prava štetna je, a parlamentarci nisu ni svjesni koliko

"Ovo je ozbiljan udarac na otvoreni i slobodni internet", prokomentirala je zastupnica u Europskom parlamentu Julia Reda, izglasavanje prijedloga nove direktive o zaštiti autorskih prava.

Martina Čizmić | 12.09.2018. / 15:54

Intervju s Leinom Meštrović (Foto: dnevnik.hr) - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Prihvaćanje novog prijedloga direktive o zaštiti autorskih prava u Europskom parlamentu među aktivistima koji su se protiv nje borili dočekano je s nevjericom.

Nakon više od godine dana aktivnog bavljenja tom temom i educiranja javnosti o svim pozitivnim i negativnim stranama (a više je negativnih) takva prijedloga, osnivačica Digitalne Demokracije Leina Meštrović razočarana je i u šoku.

Nevjerojatno je da je prihvaćen prijedlog koji je toliko štetan da će za konačni rezultat imati 'europsku verziju kineskog interneta', rekla je za Zimo.

Istaknula je kako se posljednjih mjeseci vodila prljava kampanja u kojoj je izrečeno mnogo činjenica koje baš i nemaju potporu u čvrstim brojkama. Aktiviste i građane koji su se uključili u kampanju #SaveYourInternet nazivalo se pogrdnim imenima, prozivalo "Facebookovim kurvama", a mnoge se optuživalo i da su lobisti velikih internetskih platformi.

Milijuni potpisa građana okarakterizirani su kao rezultat nekakvih botova, a milijuni e-mailova kao spam, ističe Meštrović i dodaje kako je veoma lako provjeriti je li netko samostalno poslao e-mail ili je to napravio bot.

Upozorila je i kako je, unatoč brojnim amandmanima (a bilo ih je više od 250), prošao prijedlog koji je samo kozmetički dorađen, a zapravo uvodi brojna ograničenja.

Umjesto da u 21. stoljeću rušimo prepreke i sve ono dobro što nam virtualni svijet daje preslikavamo u fizički i rasterećujemo ga, mi zapravo preslikavamo sva ograničenja fizičkog svijeta u virtualni, upozorava Meštrović te dodaje kako će, ako direktiva na kraju i postane važeća, biti veoma teško funkcionirati na internetu. Barem u Europi.

Jedino svjetlo na kraju tunela, koje ističe Meštrović, jest činjenica da će se o konačnom tekstu direktive glasati tek sljedeće godine (procjenjuje se u proljeće, op.a.), pa je aktivistima i borcima za slobodu govora i izražavanja ostalo još malo rezervnog vremena u kojem nešto mogu i napraviti.

Julia Reda: Ozbiljan udarac na slobodan i otvoreni internet

Julia Reda (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) (Foto: © European Union 2018 - Source : EP)

Jedna je od najglasnijih protivnica predloženoj direktivi o zaštiti autorskih prava europarlamentarka iz redova Piratske stranke Julia Reda.

Nakon današnjeg glasanja u EP-u Reda je prokomentirala kako je to "ozbiljan udarac na slobodni i otvoreni internet".

Podržavajući nova zakonska i tehnička ograničenja na sadržaj koji možemo objaviti i dijeliti na internetu, Europski parlament stavio je korporativne profite iznad slobode govora te tako napustio dugogodišnje principe koji su internet učinili onim što je on danas, prokomentirala je Reda.

Upozorila je kako će ubuduće sav sadržaj koji se bude želio objaviti na internetu, prvo morati proći filtre koji će teško razaznati što je zakonom zaštićen sadržaj, a što parodija.

Također, podsjetila je kako je u Njemačkoj prije pet godina uveden tzv. porez na linkove.

Ni jedan novinar ili izdavač nije zaradio dodatan novac. Startupovi u medijskom području morali su zatvoriti svoja vrata, a sudovi još odlučuju o tome što je zakonom dopušteno i gdje treba povući crtu. Isto će se dogoditi i u EU-u, upozorava Reda.

Na kraju je istaknula kako još uvijek postoji nada da direktiva neće biti izglasana u ovom obliku u kojem je sad prihvaćena. No da bi se to dogodilo, ljudi se moraju probuditi i aktivirati.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti