Alan Sumina za Dnevnik NoveTV: Nanobit ostaje u Hrvatskoj i razvijat će se kao i prije

Za naše zaposlenike u Hrvatskoj, gotovo se ništa neće promijeniti, a odluka o širenju je i dalje na nama, otkrio je Sumina.

Sanja Vištica | 18.09.2020. / 20:12

Alan Sumina, suosnivač Nanobita
Alan Sumina, suosnivač Nanobita (Foto: DNEVNIK.hr)

Dnevnik Nove TV Nanobit je pratio od samih početaka, a nakon vijesti o prodaji švedskog grupaciji Stillfront, s njima slavimo taj veliki, povijesni uspjeh. 

S danas vjerojatno najtraženijim čovjekom u Hrvatskoj, suosnivačem Nanobita, Alanom Suminom razgovarali smo o ovom uspjehu.

 I kako je vrijediti više od Messija?

Dobro, nisam baš gledao te usporedbe, ali zanimljiva jedna usporedba.

Kakva je sad daljnja strategija?

Strategija je ona koju smo mi iskomunicirali s grupacijom Stillfront. Ostajemo naravno u Hrvatskoj, tvrtka se nastavlja voditi i razvijati kao i prije. Neće bit nikakvih veliki operativnih promjena za zaposlenike. Jedino iznad sebe imamo određenu razinu odgovornosti po pitanju izvještavanja, s obzirom na to da je grupacija izlistana na švedskoj burzi i to je više manje to.

Dobro, neće biti nekih promjena, ali hoćete li se širiti?

Mi se uvijek širimo i u biti je ta strategija oko širenja je na nama. Ako se mi želimo zaposliti nove ljude, to će uvijek ostati na nama. Mi sad trenutačno imamo otvoreno oko 20 radnih mjesta.

I premijer se hvali ovim uspjehom. Imate li vi možda kakav savjet za ljude u politici, ali zapravo i za sve u poslovnom svijetu?

Gledajte, ja sam uvijek govorio politika kao takva nam ne treba pomagati, samo da nam ne odmaže. I ako pogledamo neke druge industrije, možda su najuspješnije one industrije u koje se politika nije puno petljala. Za politiku je tu, da nam na neki način stvori okvir. Taj okvir za mene podrazumijeva s jedne strane i pravna država i efikasno pravosuđe, a i opet naravno cijeli nekakav širi konsenzus oko toga što nam je bitno. Da li nam je poduzetništvo bitno?

Što sad očekujete? I u privatnom i u poslovnom životu?

Pa nemam sad nekakvih specijalnih očekivanja po tom pitanju. Kažem, mi ćemo nastaviti raditi u Nanobitu, to je bio plan.

A nakon dvije godine, kad Šveđani preuzmu tvrtku?

Pa nakon dvije godine ćemo vidjeti. Ako će biti dobro, ostat ćemo i dalje. Ako ne, više nećemo bit.

Možda neki novi biznis?

Ja sam u ovom poslu, ako gledamo transakcijski odnosno financijski aspekt, iako je to samo jedan aspekt, meni je bilo bitno da dobijemo dovoljno novaca da možemo nove biznise pokretati. Da li će to biti u Hrvatskoj? Ja se nadam da hoće.

Kratko još neka poruka za sve mlade ljude koji pokušavaju uspjeti kao i vi?

Pa gledajte, 12 godina je nama trebalo da stvorimo Nanobit. Zadnjih četiri-pet godina se o Nanobitu priča. Put do svega je zapravo jako, jako dug. Ništa nije preko noći, ali u konačnici je bitno da se bavite nečim što volite, pa makar to nužno i ne donosilo puno novaca. Mi smo stvarno imali sreću da volimo ono što se u konačnici i financijski pokazalo dosta, dosta lukrativno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti