Amazon, Apple, Google i Microsoft kreću u borbu za budućnost tržišta videoigara

U budućnosti nećemo više kupovati skupa računala, konzole i igre, već ćemo plaćati pretplatu za servis preko kojeg ćemo imati pristup svim igrama koje ćemo moći igrati na brojnim uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2019. / 13:31

Xbox (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Netflix je promijenio način na koji velik broj ljudi uživa u TV sadržaju pokretanjem pretplatničkog servisa koji je omogućio gledanje velikog broja filmova, serija i dokumentaraca s brojnih uređaja, poput televizora, računala, smartphonea i tableta. Sve što je potrebno jest, dakle, pretplata na servis i pristup internetu – slično kako je Netflix promijenio način na koji gledamo TV sadržaj, velike tehnološke kompanije žele promijeniti način na koji igramo videoigre.

Umjesto kupovine posebnih konzola ili snažnih osobnih računala te kupovine pojedinačnih videoigara, u budućnosti će nam trebati samo pretplata na gamerski servis sličan Netflixu, internetska veza i uređaj preko kojeg ćemo pristupati tom servisu. No taj uređaj neće biti skupa konzola, već ćemo igrama moći pristupiti i s običnih smartphonea, možda čak i aplikacija predinstaliranih na pametnim televizorima ili putem posebnih uređaja poput Apple TV-a ili Android boxova koji neće biti skupi.

Također, neće biti potrebno kupovati ni igre jer će pretplatnicima biti dostupne sve igre iz kataloga i moći će ih igrati dok god plaćaju pretplatu, zbog čega se o ovakvim gamerskim servisima govori kao o Netflixu za videoigre.

Da je riječ o budućnosti tržišta, možemo vidjeti prema kompanijama koje (navodno) pripremaju takve servise te je riječ o najvrjednijim kompanijama na svijetu – Amazonu, Appleu, Microsoftu i Googleu.

Testiranja su se pokazala uspješnim

Amazon je vlasnik najvećeg servisa za streaming videoigara Twitch i jedna je od rijetkih kompanija koja posjeduje vlastitu infrastrukturu za pokretanje cloud servisa za videoigre, a prema glasinama koje trenutačno kruže mrežom, pokretanje njihova servisa možemo očekivati najranije sljedeće godine.

Zauzimanje pozicija za budućnost: Amazon kreće u osvajanje novog velikog tržišta

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

O Appleovim planovima vezanima za streaming ponajviše se govorilo u vezi s novim TV servisom koji pripremaju i koji bi trebao konkurirati "pravom" Netflixu. No pored toga, Cook i ekipa navodno pripremaju i Netflix za igre koji će korisnicima omogućiti igranje igara u oblaku, a mogli bi im pristupati preko npr. Apple TV-a ili drugih uređaja i posebnih aplikacija.

Google je već krenuo s testiranjem cloud igranja i servisa "Project Stream" te su krajem prošle godine korisnici mogli igrati Assassin's Creed Odyssey unutar browsera, a test se pokazao, kako su komentirali na Business Insideru, "impresivnim, brzim i jednostavnim za korištenje". Sada čekamo sljedeći korak ove kompanije jer još nije jasno kada bi mogli pokrenuti službeni servis.

Puno više iskustva u odnosu na nabrojane kompanije ima Microsoft i u tome leži njegov najveći potencijal u osvajanju ovoga tržišta, smatra šef kompanije Satya Nadella. Microsoftov Project XCloud trebao početi s javnim testiranjima već ove godine, a na početku bi sigurno bile dostupne igre iz Microsoftova kataloga za Xbox poput Haloa i Forze.

Xbox (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedina kompanija koja već ima ovakav servis jest Sony te PlayStation Now po cijeni od 20 dolara mjesečno omogućuje igranje igara za PlayStation bez njihova preuzimanja na konzolu ili računalo. Ipak, zbog cijene i raznih ograničenja (dostupne su starije igre koje se mogu igrati samo na novijim/snažnim uređajima, dok korisnici traže najnovije igre), Sonyjev servis nije previše popularan, što ne znači da se to ne može promijeniti u budućnosti, pogotovo s obzirom na to kakvi su planovi konkurencije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti