Zauzimanje pozicija za budućnost: Amazon kreće u osvajanje novog velikog tržišta

Za uživanje u najnovijim i najboljim igrama u budućnosti neće biti potreban najjači hardver, već samo internetska veza i pretplata na servise za streaming.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2019. / 08:28

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dio analitičara koji prate tržište videoigara smatra kako će nadolazeća generacija igraćih konzola poput PlayStationa 5 i nasljednika Xboxa One biti posljednje "prave" konzole koje će Sony i Microsoft predstaviti jer nas tijekom sljedećih godina očekuju velike promjene na ovom tržištu. Kao što se to posljednjih godina događa u glazbenoj i filmskoj industriji u kojima streaming postaje dominantan oblik pristupa sadržaju (umjesto kupovine digitalnih pjesama, CD-a ili Blu-ray diskova), isto možemo očekivati u budućnosti i na gamerskom tržištu.

Za streaming, dakle, neće biti potreban nikakav skupi hardver i konzole poput PlayStationa, Xboxa ili Nintendovog Switcha, već samo uređaj s podrškom za internet putem kojeg bi se korisnici povezali sa servisom i igre igrali online, dok bi se sav teški hardverski posao odvijao u oblaku. Igrama bi se tako moglo pristupati putem pametnih telefona, tableta, televizora – sve što će biti potrebno za uživanje u igrama jest šifra za pristup računu (odnosno pretplata) i internetska veza.

Poznato je kako gamerske servise za streaming već pripremaju Microsoft i Google, a i ekipi u Sonyju i Nintendu također je jasan smjer kretanja ovog tržišta u budućnosti. Prema glasinama objavljenim ovog tjedna, još jedna velika kompanija namjerava uzeti svoj dio kolača na tržištu streaminga videoigara – Amazon. Bezosova kompanija još je 2014. godine preuzela Twitch, servis za praćenje igranja videoigara uživo, a trenutačno pregovaraju s izdavačima igara oko potencijalnih naslova koji bi mogli biti dostupni na njihovom servisu.

Razgovori su još u ranom stadiju i pokretanje servisa ne treba očekivati ove godine, već najranije 2020. godine. 

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti