Američka ratna mornarica o NLO incidentu iz 2004.: Bilo kakvo odavanje tih informacija bilo bi pogibeljno po nacionalnu sigurnost

Što su to točno američki vojnici vidjeli i snimili u studenom 2004. godine? I zašto američka vojska taj susret i snimku vodi kao tajni i strogo tajni dokument?

Branimir Vorša | 14.01.2020. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Neidentificirani zračni fenomen" naziv je pojave koju su piloti američke ratne mornarice vidjeli tijekom leta u studenom 2004. godine. Do danas se ne zna o čemu je riječ, no iako su navedeni piloti, tad stacionirani na američkom nosaču zrakoplova USS Nimitz, svjedočili manevrima nepoznatog objekta oblika Tic-Tac bombončića koji su naočigled bili suprotni zakonima fizike, mornarički dužnosnici prišili su toj pojavi na početku teksta navedeni naziv i stvar pospremili u ladicu pod oznakom "stroga tajna".

Dakle, istina je tamo negdje, samo će se javnost morati strpjeti prije negoli ona izađe na vidjelo. Zašto? Zato što američka vojska smatra da je odavanje tih informacija prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti. Povrh toga, američka vojska priznaje da zna više nego što govori u vezi s tim.

U odgovoru na nedavni zahtjev na osnovi uredbe o slobodi informiranja (Freedom of Information Act ili FOIA), glasnogovornik obavještajnog ureda ratne mornarice (Office of Naval Intelligence ili ONI) potvrdio je da imaju više dokumenata pod oznakom visoke tajnosti i najmanje jedan tajni video vezan za događaj iz studenog 2004. godine.

Snimka NLO-a (Screenschot: YouTube) Američka vojska napokon i službeno priznala: Ove snimke NLO-a su stvarne

Slika nije dostupna Želite dokazati da izvanzemaljci postoje? "Napravite ovo i bit ćete bogati i slavni preko noći"

Dodao je da svi dokumenti i materijali nose oznake, ili "tajno", ili "strogo tajno" te da bi njihovo puštanje u javnost uzrokovalo veliku štetu američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Među tim dokumentima nalaze se izvještaji o incidentu ONI-ju i još jednoj neimenovanoj agenciji, koja je zapravo izvještaje označila strogo tajnima pa ih mornarički obavještajci ne mogu ni deklasificirati.

Iz ONI-ja nisu otkrili je li video incidenta iz 2004. godine, koji je izašao u javnost još 2007. godine, no koji je široj javnosti tek 2017. godine postao poznat zbog objave u New York Timesu, isti video koji vode kao tajni.

Taj objavljeni video traje oko jedne minute, no nekolicina mornaričkih časnika koja je svjedočila incidentu na Nimitzu u studenom 2019. godine, rekla je za Popular Mechanics da su vidjeli puno dužu snimku, između osam i deset minuta.

Tu su snimku ubrzo prikupili i izbrisali "nepoznati pojedinci", koji su na navedeni nosač zrakoplova stigli helikopterom u vrlo kratkom vremenu nakon što je snimka procurila među posadom broda.

Kad je neovisni istražitelj zatražio putem FOIA-e da američka ratna mornarica da na uvid sve deklasificirane dokumente vezane za NLO incident iz 2004. godine, oni u odgovoru nisu spomenuli niti jedan takav dokument, već su naveli postojanje dokumenata pod oznakom stroge tajnosti, kao i videosnimku pod oznakom tajnosti.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti