Američka vlada ulaže gomilu novca u pametnu odjeću za nadzor, no pravo pitanje jest - koga

Program američke vlade SMART ePANTS razvija visokotehnološki tekstil s mogućnostima nadzora, što izaziva zabrinutost zbog potencijalne upotrebe u masovnom nadzoru građana.

Branimir Vorša | 06.09.2023. / 13:08

Kompozitni tekstil, ilustracija
Kompozitni tekstil, ilustracija (Foto: Getty Images)

Program američke vlade pod nazivom inicijativa SMART ePANTS, ima za cilj stvoriti aktivni pametni tekstil (Active smart textile ili AST) s ugrađenim senzorima, kamerama i žicama u odjeću. Takvi tekstili omogućuju nositeljima snimanje audio-video zapisa i imaju mogućnosti praćenja geolokacije korisnika. Razvijeni su u okviru Aktivnosti projekata naprednih obavještajnih istraživanja (Intelligence Advanced Research Projects Activity ili IARPA), koja je dio američkog Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI), koji pak nadzire Obavještajnu zajednicu (IC) SAD-a.

Zabava Sigurnost ili kršenje privatnosti? Kućne zabave sada nadziru "oči s neba"

Tehnologija SMART ePANTS je rastezljiva, savitljiva, periva i udobna, usmjerena na obavještajno osoblje, protuterorističko osoblje i osoblje za nacionalnu sigurnost, uključujući agencije poput CIA-e i NSA-e.

"Bacanje špageta na hladnjak"

IARPA-ino priopćenje za tisak spominje da ta tehnologija može pomoći osoblju u situacijama visokog stresa bez ometanja njihove izvedbe. Annie Jacobsen, autorica knjige The Pentagon’s Brain, komentirala je IARPA-ine programe, ističući da su eksperimentalni.

Mnogi IARPA i DARPA programi su poput bacanja špageta na hladnjak. Mogu, ali se ne moraju zalijepiti, slikovito je pojasnila Jacobsen u intervjuu za The Intercept.

IARPA je inače inspirirana DARPA-om, koja služi isključivo američkim vojnim potrebama.

Integracija i izvan obavještajne zajednice?

Dawson Cagle, koji nadzire inicijativu SMART ePANTS, vidi šire primjene te tehnologije i izvan obavještajne zajednice. Zamišlja integraciju raznih komponenti u nosive uređaje.

Iako sam jako ponosan na obavještajni aspekt programa, uzbuđen sam zbog mogućnosti koje će istraživanje programa imati za širi svijet. Računalo, neka vrsta senzora, baterija, te žice i prekidači koji su potrebni za njihovo povezivanje, svi su razvijeni na ovaj ili onaj način. Cilj SMART ePANTS je uzeti sve te pojedinačne komponente i pretvoriti ih, integrirati, u jedan uređaj koji možete nositi, objašnjava Cagle.

Pametni tekstil dolazi u dvije kategorije: aktivnoj i pasivnoj. AST se prilagođava promjenama okoliša ili unosu korisnika pomoću senzora i žica. Pasivni tekstil nudi jedinstvene funkcije, kao što su UV zaštita ili svojstva upijanja vlage.

Ulaže se velik novac

Prošle godine MIT je razvio AST tkaninu koja osjeća držanje i kretanje korisnika. IARPA je dodijelila glavne istraživačke ugovore MIT-u, SRI Internationalu, Nautilus Defenseu, Leidosu i Aretéu.

Nautilus Defense i Leidos primili su više od 22 milijuna dolara od Ministarstva obrane SAD-a za razvoj tkanina koristeći Nautilus Defense platformu za usmjeravanje tekstila s mikro pređom.

Program SMART ePANTS ima za cilj dati rezultate kroz 42 mjeseca.

Opravdana bojazan?

Kamera za nadzor prometa Niste se vezali pojasom ili koristite mobitel u vožnji? Mogla bi vas uhvatiti umjetna inteligencija

Iako se čini da je tehnologija korisna za smanjenje kriminala i dobrobit zajednice, javlja se zabrinutost zbog moguće upotrebe nadzora. Američke su se agencije suočile s optužbama za nadzor bez naloga, osobito nakon terorističkog napada na New York i rušenja "Blizanaca", a američki Patriot Act pokrenuo je pitanja privatnosti. Zaklada Electronic Frontier Foundation dokumentirala je nadzor NSA-e.

Jacobsen je izrazila zabrinutost da bi SMART ePANTS mogle doprinijeti opsežnim sustavima nadzora, s ciljem da se o pojedincima dozna više nego što oni sami znaju o sebi.

Izvor: Interesting Engineering

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti