Američka vlada uvela nove sankcije protiv DJI-a, no one naočigled nemaju nikakvog smisla

Sankcije koje je američko ministarstvo financija uvelo protiv DJI-a imaju, blago rečeno, tek simboličku narav.

Branimir Vorša | 18.12.2021. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka vlada nametnula je nove sankcije najvećem svjetskom proizvođaču komercijalnih dronova, kineskoj kompaniji DJI. Zajedno s DJI-jem sankcionirano je još sedam drugih kineskih kompanija.

Američko ministarstvo financija je u četvrtak stavilo DJI te sedam drugih kineskih tvrtki na investicijsku crnu listu, što znači da je američkim građanima zabranjeno trgovati dionicama tih kompanija.

Razlog su tvrdnje da se DJI-jeva tehnologija koristila za nadzor manjinskog Ujgurskog muslimanskog stanovništva u Kini. No, riječ je ipak o više simboličkoj zabrani, jer DJI zapravo nije kompanija čije se dionice nalaze na svjetskim burzama.

Najbitnija stvar jest da američki kupci mogu i dalje kupovati te koristiti DJI-jeve dronove, koji se već dugi niz godina smatraju industrijskim standardom, prema kojem se ocjenjuju dronovi svih drugih proizvođača.

2020. godine američko ministarstvo financija je zabranilo američkim kompanijama izvoz proizvoda i djelova DJI-u, za kojeg se tad smatralo da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost, prema tadašnjoj ocjeni amweričkog ministarstva obrane.

Prema pisanju agencije Reuters, više od 900 američkih javnih i državnih agencija , uključujući i policiju u New Yorku, koristi DJI-jeve proizvode.

U Kaliforniji služba za nacionalne parkove koristi DJI-jeve dronove kao pomoćna sredstva u gašenju divljih požara.

Navedene 2020. godine, DJI je zatvorio fiskalnu godinu s udjelom na tržištu dronova u SAD-u od 80 posto.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti