Američka vojska razvila je naočale kojima vojnici mogu "vidjeti" kroz zidove i iza uglova

Kombinacija kamera, termalnih kamera i senzora omogućuje vojnicima da na ekranu naočala vide što se nalazi iza oklopnih vozila ili iza uglova, bez potrebe za riskiranjem života.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2021. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok tehnološke kompanije poput Googlea i Applea razvijaju pametne naočale s podrškom za proširenu stvarnost na čijim bi se staklima prikazivale slične obavijesti kao i na ekranima pametnih telefona, američka vojska radi na vlastitoj verziji naočala koje bi se trebale koristiti u puno opasnijim uvjetima - na bojištima. U nekim situacijama bliske borbe, kada vojnici ne mogu vidjeti što se nalazi iza zidova ili iza uglova, odnosno kada su skriveni iza vozila i žele znati tko se nalazi ispred, često jedino što mogu napraviti jest proviriti iz zaklona i provjeriti situaciju. No tako riskiraju živote jer se s druge strane može nalaziti neprijatelj s prstom na okidaču spreman na paljbu.

Slika nije dostupna Jedan od najubojitijih ruskih protuzračnih sustava, snimljen u tipično ruskoj situaciji

Kako ne bi morali gledati iza vozila, zidova ili iza uglova, vojnicima bi u budućnosti trebala pomoći posebna tehnologija koju je razvila američka vojska nazvana Integrated Visual Augmentation System (IVAS). Riječ je o naočalama koje, kako su to slikoviti opisali na stranici Popular Mechanics, “vide kroz zidove” i oklopna vozila. Ipak, nije riječ o nekom nevjerojatnom otkriću zahvaljujući kojem bi zaista mogli vidjeti što se nalazi iza zidova (možemo samo zamisliti kakva bi to bila katastrofa za privatnost ako bi netko mogao stati ispred nečije kuće i s posebnim naočalama vidjeti što se događa s druge strane zida), već o kombinaciji kamera i senzora koje na te naočale projiciraju sliku.

Tako vojnici koji se nalaze u oklopnom vozilu neće morati proviriti vani kako bi izvidjeli situaciju, već će se na ekranima njihovih naočala prikazati slika s brojnih kamera postavljenih na vozilu. Osim korištenjem posebnih kamera na vozilima, posebne bi se kamere i senzori mogli postaviti i na puške koje je dovoljno okrenuti iza uglova zgrada, pri čemu bi se slika s kamere prikazala na naočalama pa bi mogli vidjeti i iza uglova. Na puške se mogu postaviti i termalne kamere koje će vojnicima omogućiti da vide i u mraku, a na naočalama bi se čak mogle prikazati i digitalne mape, što će olakšati kretanje i navigaciju, pogotovo na teritoriju koji vojnicima nije dobro poznat.

Slika nije dostupna Čipiralo ih: Kineski vojnici dobili identifikacijske pločice s barkodom i ugrađenim mikročipom

Korištenje takve tehnologije i naočala svest će žrtve na minimum, dok će uvelike povećati vojnu učinkovitost na bojnim poljima, vjeruju u Pentagonu. Američka vojska planira uložiti oko 1,1 milijardi dolara na takve sustave IVAS te namjeravaju kupiti čak 40 tisuća komada kojima bi opremili pješadiju koja bi u nekim budućim sukobima trebala ratovati na prvoj crti bojišta.

Izvor: Popular Mehanics
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti