Američki svemirski marinci dobili svoju prvu službenu letjelicu

Prema podacima iz američkog Zrakoplovstva, X-37B je letjelica za nisku Zemljinu orbitu koja često nosi tajne terete, a prošle je godine ispunila svoju petu svemirsku misiju bez ljudske posade.

Martina Čizmić | 07.11.2020. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka svemirska vojska, grana vojske koja je zadužena za "obranu svemira", polako ali sigurno razvija svoje sposobnosti. Nakon što su dobili službeni logo i uniforme, svemirski marinci, kako im tepaju, dobili su i jedinicu specijaliziranu za "orbitalno ratovanje".

Iako to ne znači da su spremni za prave okršaje u Zemljinoj orbiti ili svemiru, barem su napravili prvi korak prema tome. Jer osim što su dobili specijaliziranu jedinicu, ovi budući svemirski ratnici dobili su i eksperimentalni svemirski brod.

Da budemo jasni, to nije svemirska borbena letjelica kakvu gledamo u filmovima ili serijama, već eksperimetnalna letjelica X-37B. Radi se o prilično bespilotnoj letjelici, koja navodno obavlja "svemirske" misije još od 2010. godine, a glasine kažu da je sposobna nositi i oružje u Zemljinu orbitu.

Prema podacima iz američkog Zrakoplovstva, X-37B je letjelica za nisku Zemljinu orbitu koja često nosi tajne terete, a prošle je godine ispunila svoju petu svemirsku misiju bez ljudske posade. Tada je provela 780 dana u svemiru te automatski ušla u atmosferu i sletjela.

U svibnju je krenula na svoju šestu misiju tijekom koje će provesti nekoliko eksperimenata, među kojima su i dva eksperimenta za NASA-u vezana uz proučavanje radijacije i drugih svemirskih utjecaja na određene materijale te utjecaj ambijentalne radijacije na uzgoj hrane u svemiru.

 

Izvor: Military.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti