Amerikanci optužuju: Sjevernokorejski hakeri ugrožavaju financijske sustave

Amerikanci optužuju sjevernokorejske hakere da ugrožavaju zemlje diljem svijeta i "otimaju novac".

Martina Čizmić | 16.04.2020. / 09:31

Haker, ilustracija

  Dužnosnici američke administracije upozorili su na opasnost od sjevernokorejskih hakera, posebno u bankarskom i drugim financijskim sektorima.

Razlog za upozorenje, koje su zajednički izdali američki State Department, ministarstva financija i domovinske sigurnosti te Savezni istražni ured (FBI), nije jasan. Sjevernokorejske hakere se već duže vrijeme optužuje da napadaju financijske institucije a sadržaj objave izgleda da se temelji na već objavljenim materijalima.

Vladine agencije za sada nisu odgovorile na zahtjeve za komentarima, kao ni sjevernokorejska misija u Ujedinjenim narodima.

Sjevernu Koreju se optužuje da stoji iza ambiciozne, dugogodišnje kampanje digitalnih krađa, uključujući izvlačenje desetaka milijuna dolara u gotovini s bankomata, goleme krađe u velikim bankama, iznuđivanje novaca od računalnih korisnika u svijetu i preotimanje digitalnih novčanih transfera, a to globalno otimanje novaca izaziva sve veću međunarodnu zabrinutost.

Prošle je godine, primjerice, izvješće UN-a reklo da se procjenjuje da je Sjeverna Koreja "raširenim i sve sofisticiranijim" hakerskim aktivnostima prikupila dvije milijarde dolara za svoj programa proizvodnje oružja za masovno uništavanje

U upozorenju su američki dužnosnici rekli da sjevernokorejske online aktivnosti ugrožavaju SAD i zemlje po cijelom svijetu te da, "posebice, predstavljaju prijetnju integritetu i stabilnosti međunarodnog i financjskog sustava".

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti