Amerikanci se žele vratiti na Mjesec za 5 godina: Evo koliko će ih to stajati

Godišnji budžet NASA-e iznosi više od 20 milijardi dolara, a procjenjuje se kako bi im za put na Mjesec do 2024. trebalo dodatnih 4 do 6 milijardi dolara mjesečno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2019. / 11:45

Mjesec (Foto: AFP)

Prije 50 godina ostvaren je jedan od najvećih podviga u povijesti čovječanstva – čovjek je osvojio Mjesec, a nakon još nekoliko uspješnih misija programa Apollo ljudska noga već desetljećima nije stupila na Mjesečevu površinu. Tijekom sljedećeg desetljeća to bi se moglo promijeniti te Amerikanci već za pet godina namjeravaju poslati svemirsku letjelicu s ljudskom posadom u novo osvajanje Mjeseca. Takav pothvat, nije teško zaključiti, neće biti jeftin, a iako je konkretan trošak trenutačno teško izračunati, jasno je da se radi o milijardama dolara.

Ulica Hidden Figures Way NASA napokon odala počast trima matematičarkama zaslužnima za misiju na Mjesec

U NASA-i su ipak izračunali okvirni trošak nove misije na Mjesec i kako je Jim Bridenstine iz ove kompanije rekao novinarima CNN-a, trebat će im između 20 i 30 milijardi dolara do 2024. Godišnji budžet svemirske agencije i bez toga troška iznosi više od 20 milijardi dolara, što znači da bi se on godišnje povećao za dodatnih 4 do 6 milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina. Bridenstine napominje kako su svemirski letovi opasni i nepredvidivi pa je tako nepredvidiv i ukupan trošak projekta koji se, naravno, može povećati s vremenom pa trenutačno "pregovaraju s birokracijom" zbog budžeta.

Za pet godina, nadaju se u NASA-i, dvoje bi astronauta ponovno trebalo sletjeti na Mjesec, a prvi puta u misiji će biti i jedna žena, zbog čega je cijeli projekt nazvan po grčkoj božici Mjeseca – Artemis (Artemida). Cilj je ovog projekta postaviti okvire za "održivu prisutnost" ljudi na Mjesecu, kako bi astronauti mogli putovati sa Zemlje na Mjesec i natrag i pripremati se za NASA-in dugoročni cilj – put na Mars.

NASA-in Helikopter NASA na Mars šalje helikopter

Ipak, iako je let na Mjesec jedan od Trumpovih prioriteta, što je dokazao i pomicanjem planirane misije povratka na Mjesec s 2028. na 2024. godinu, o pitanju budžeta još će se mnogo raspravljati jer postoji bojazan da će zbog Artemisa drugi važni projekti poput istraživačkih misija, znanstvenih projekata proučavanja Zemlje i proučavanja klimatskih promjena izgubiti velik dio budžeta.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti