NASA napokon odala počast trima matematičarkama zaslužnima za misiju na Mjesec

Žene čine manje od 11 posto svih astronauta koji su putovali u svemir, navodi NASA.

Martina Čizmić | 13.06.2019. / 15:12

Ulica Hidden Figures Way (Foto: NASA/Joel Kowsky)

Američka svemirska agencija NASA preimenovala je ulicu u kojoj se nalazi njezino sjedište u Washingtonu u "Hidden Figures Way" (Put skrivenih figura) u čast triju vrsnih matematičarka koje su dale nemjerljiv doprinos američkom svemirskom programu.

Tri afroamerikanke - Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, radile su 60-ih godina u NASA-i u doba američko-sovjetske utrke za osvajanje Mjeseca.

Počast trima matematičarkama odan je u filmu "Hidden Figures", koji je bio nominiran za Zlatni globus i Oscar, a snimljen je prema istoimenoj knjizi autorice Margot Lee Shetterly.

Tabla s novim imenom ulice postavljena je u srijedu, a američki senator Ted Cruz, jedan od sponzora preimenovanja bloka, na svečanosti je progovorio o svim skrivenim osobama koje su svojim radom pridonijele velikom projektu.

Ovaj znak snažan je dokaz da svatko tko djevojčici ili dječaku govori 'Ne možeš ti ništa učiniti' ne govori istinu, rekao je Cruz.

Žene čine manje od 11 posto svih astronauta koji su putovali u svemir, navodi NASA.

Pola stoljeća prvog čovjekova koraka na Mjesecu obilježit će se 20. srpnja, za što su zaslužni NASA-ini astronauti i svi znanstvenici koji su pridonijeli tom projektu ostvarenom jednom od 11 letjelica Apollo u vrijeme svemirskog programa 60-ih i 70-ih godina.

Apollo je ime dobio po grčkome bogu sunca, a novi NASA-in program sada planira poslati na Mjesec ženu, i to letjelicom koja će se zvati Artemis (Artemida), prema Apolonovoj sestri blizanki, zaštitnici lova i mjeseca.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti