Analitičari iznenađeni, Musk oduševljen: Povijesni kvartal za Teslu!

Nakon što je podignuta proizvodnja Modela 3 na željeni nivo, Muskova kompanija napokon je ostvarila profit i treći ovogodišnji kvartal završila s više od 300 milijuna dolara u plusu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2018. / 08:28

Elon Musk (Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) (Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Iza Elona Muska godina je velikih uspona i još većih padova, nevjerojatnih podviga poput slanja Starmana i Roadstera u svemir pa do konstantnih špekulacija o bankrotu kompanije i tužbe, zbog kojih je morao napustiti mjesto predsjednika uprave kompanije. No, barem što se ove godine tiče, Musk bi mogao primijeniti poslovicu "tko se zadnji smije, najslađe se smije" jer je njegova kompanija premašila sva očekivanja analitičara i u trećem ovogodišnjem kvartalu napokon ostvarila profit.

Treći kvartal 2018. bio je uistinu povijesni kvartal za Teslu. Model 3 bio je najprodavaniji automobil kada su u pitanju prihodi i peti najprodavaniji kada je u pitanju broj prodanih primjeraka, pohvalio se u pismu investitorima osnivač i šef kompanije. Ovo je tek treći kvartal od izlaska Tesle na burzu (što je bilo 2010. godine) koji je kompanija završila u plusu, a tijekom tog razdoblja ukupni gubici iznosili su više od 6 milijardi dolara.

Razlog pozitivnog poslovanja nalazi se u činjenici što je, nakon brojnih problema, kompanija napokon uspjela podići proizvodnju Modela 3 na ranije najavljenu razinu te se sada postavlja pitanje je li ovaj odličan kvartal u kojem je ostvaren profit od 312 milijuna dolara iznimka u odnosu na ostale gubitaške kvartale ili je samo prvi u nizu kvartala koji će završiti u plusu.

Inače, samo dan prije objave pozitivnih rezultata analitičar Citron Researcha Andrew Left na blogu je napisao da ne treba previše pažnje posvećivati znakovima upozorenja vezanima za Teslu jer se Model 3 pokazao kao veliki prodajni hit te je napomenuo da Tesla uništava konkurenciju. Na krilima te objave i financijskih rezultata cijena dionice skočila je za više od 12 posto, a Musk je poručio da je vrlo uzbuđen zbog onoga što čeka kompaniju u budućnosti.

Ovaj kvartal važan je korak održivoj profitabilnosti, rekao je osnivač kompanije.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti