Apple polako ali sigurno spaja računala i mobilne uređaje

Na jučerašnjoj prezentaciji predstavljeno je mnogo toga u svijetu softveru, no ništa od hardvera, kao što su neki očekivali.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.06.2014. / 07:57

Apple polako ali sigurno spaja računala i mobilne uređaje

Na jučerašnjoj prezentaciji predstavljeno je mnogo toga u svijetu softveru, no ništa od hardvera, kao što su neki očekivali.

Ova konferencija je prilično bitna za Apple. Sve predstavljene novosti jasno pokazuju na novi smjer kompanije koja objedinjuje sve svoje uređaje, stežući tako još jače remen svog ekosistema. Naime, Mac postaje sve sličniji iPhoneu / iPadu, odnosno sve se više mogućnosti preuzima s mobilnih uređaja i implementira ih se u računalo.

Naravno, iPhone i iPad su ipak puno veći nositelji prihoda nego Mac računala, stoga i ne čudi da su mobilni uređaji na prvom mjestu, no malo po malo računala postaju izrazito povezana s mobilnim uređajima, pogotovo u kombinaciji Yosemite / iOS8. Kao što se moglo vidjeti na konferenciji, Apple je žestoko kritizirao Android, svog vrlo moćnog neprijatelja kojeg je Tim Cook opisao kako “dominira malwareom na mobilnom tržištu softvera”. Znamo da Apple i Google ne dijele istu viziju poslovanja niti su u dobrim odnosima što i pokazuje da su ih u potpunosti izbacili iz svog ekosustava. Bing su zamijenili Googleovim alatima, a prilikom predstavljanja nove platforme za upravljanje domovima, putem koje će developeri treće strane moći koristiti iPhone uređaje za kontrolu doma, NEST uopće nisu ni spomenuli.

Inače, Tony Fadell je osnivač NEST-a, koji je nedavno prodan Googleu, a koji je radio na prvim verzijama iPoda i iPhonea za vrijeme svog boravka u Appleu.

Da bi stvar bila još zanimljivija, pregršt novih mogućnosti spaja ova dva sustava, pa tako primjerice ako počnete pisati poruku na mobitelu, istu možete nastaviti pisati i uređivati na računalu ili iPadu. Ista stvar vrijedi i za telefonske pozive, pa će tako Yosemite prepoznati ukoliko je vaš iPhone u blizini te samim time omogućiti da zovete direktno s računala. Ovo nije nikakva revolucionarna tehnologija, no ovime je Apple pokazao način na koji želi zbližiti sve svoje uređaje.

Predstavljen je i iCloud Drive, koji sam po sebi govori o čemu je riječ, a može se opisati kao kopija Google Drive, mjesto za sve vaše dokumente na jednom mjestu na svim uređajima potpuno sinkronizirano.

Sve u svemu, jednom kada uđete u Appleov ekosustav, sve je teže izaći, a Cook se pohvalio statistikama da sve više korisnika u Kini prelazi s Androida na iPhone, no to ćemo ipak ostaviti za neku drugu raspravu.

Foto Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti