Apple priprema opciju koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji gledamo filmove i serije

Zahvaljujući opciji proširene stvarnosti glavni glumci, objekti i vozila mogli bi s malih ekrana zakoračiti u naše sobe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim Cook godinama hvali mogućnosti i potencijal proširene stvarnosti te brojne glasine govore kako bi sljedeća velika stvar napravljena u Appleu trebale biti AR naočale. Kako je riječ o gadgetu koji se na tržištu ne bi trebao pojaviti još najmanje godinu i pol ili više, trenutačno o naočalama nema previše informacija, no jasno je kako ekipa u Appleu želi da dizajnom budu poput klasičnih dioptrijskih naočala. Korisnici bi s unutarnje strane Appleovih naočala trebali vidjeti razne informacije - npr. obavijesti s telefona o pozivima i porukama, bez potrebe za gledanjem na pametni sat ili telefon, možda i strelice koje će pokazivati gdje se treba skrenuti itd.

Slika nije dostupna Procurili Appleovi planovi za jesen: Kreću u osvajanje potpuno novog tržišta

Apple tv+ Može li Apple svojim videoservisom ugroziti i Netflix?

No pored toga, Apple priprema i neke opcije s proširenom stvarnošću i za svoj streaming servis Apple TV+. Ako već ne mogu konkurirati Netflixu i drugim servisima s količinom i kvalitetom sadržaja, čini se kako bi njihov servis mogao privući korisnike s opcijom koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji gledamo filmove i serije. Naime, ljudi i objekti s malih ekrana mogli bi uskoro "uskočiti" u naše dnevne boravke, zahvaljujući upravo tehnologiji proširene stvarnosti.

Za početak proširena stvarnost vjerojatno će se koristiti kao nekakav bonus sadržaj. Kao primjer navedena je serija "For All Mankind", čiji bi lunarni roveri mogli zauzeti stol u dnevnim boravcima. Naravno, kako biste vidjeli rover u svojoj kući, bit će vam potreban nekakav uređaj. Na početku će to biti iPhone ili iPad, dok biste naknadno u AR sadržaju trebali uživati s Appleovim naočalama. Postavlja se pitanje je li to jedan od smjerova u kojem će se kretati filmska industrija u budućnosti, tj. hoće li se proširena stvarnost koristiti samo u nekim dodatnim materijalima ili će biti dio serija i filmova.

Slika nije dostupna Apple je napravio još jedan veliki korak prema AR naočalama

Nakon Avatara činilo se kako će 3D postati budućnost, no pokazalo se da ta tehnologija još nije spremna za dnevne boravke. Što se Applea tiče, prema izvoru upoznatom s planovima, oni su namjeravali AR sadržaj za svoj streaming servis predstaviti krajem ove godine, zajedno s početkom prodaje novih modela iPhonea, no pandemija je odgodila njihove planove za sljedeću godinu.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti